5 SARKANBALTSARKANI ĒDIENI VALSTS SVĒTKIEM

Pie krūtīm piespraust sarkanbaltsarkano karodziņu ir patriotiski. Svinot valsts svētkus, tas ir arī ļoti pacilājoši. Vai tas ir kičīgi? Diezvai. Tāpat kā vēlēties celt galdā kādus īpašākus ēdienus par godu 18.novembrim.
Jau vairākus gadus šajā dienā cenšos vismaz vienu ēdienu pasniegt tā, lai tam būtu mūsu valsts karoga krāsas. Dažkārt tie ir pat divi vai vairāki ēdieni.
Tā nu šoreiz nolēmu padalīties ar ēdienu receptēm, kuros ietvertas sarkanbaltsarkanas sastāvdaļas.

 

1. Bietes ar kazas sieru

bietes-min
Var jau, protams, latviešiem tipiskā veidā ņemt vārītas vai pat marinētas bietes. Taču es esmu  plāni sagrieztu un apceptu/karamelizētu biešu fans.

 

Šim ēdienam 4 porcijām vajadzēs:
– 2 bietes,
– kazas vai fetas sieru (tas kas drūp),
– rukolas salātu lapiņas,
– sāli un melnis piparus,
– oregano,
– 3 daivas ķiploka,
– anšovus (pēc izvēles),
– smalkumam ciedru riekstus vai arī  sezama sēklas
1. Bietes nomizo un sagriež, cik vien var plānās šķēlēs. (Ja tomēr ir pierasts pie vārītām, tad var ņemt vārītas bietes un arī plāni sagriezt).
2. Izliek ieeļļotā pannā un uz mazas uguns lēni it kā sutina. Aptuveni 4-5 minūtes. Tad noņem no pannas.
3.  Uzgriež lielu cepšanās temperatūru, uzkarsē pannu un nelielā eļļas daudzumā bietes liek atpakaļ apgrilēt. Cep 1 minūti, tad pārlej  nedaudz aveņu balzametiķa un cep vēl 1 min.
4. Bietes var servēt arī karstas. Taču tad tās vajag gatavot īsi pirms servēšanas. Ja tomēr bietes tiek pasniegtas aukstas, tad liek tās malā. Kamēr bietes vēl karstas, tām pārkaisa oregano.
5. Katra šķīvja pamatnē izkārto rukolas salātus,  pārslaka ar bazilika eļļu un aveņu balzametiķi. Ja garšo anšovi (lūdzu nejaukt ar ķilavām, kurām dots “Anšovi” nosaukums), tad sagriež tos mazos gabaliņos un vienmērīgi izkārto starp salātiem.
6. Virsū salātu lapām glīti kārto biešu sķēlītes. Sadrupina kazas/ fetas sieru un uzbirdina bietēm. Vai veido karogu, vai vienkārši smuki izkārto, tā ir gaumes lieta.
7. Kā pēdējo sastāvdaļu pārkaisa ciedru riekstus vai sezama sēklas. Pirms servēšanas vēl drusku uzšļaksta bazilika eļļu un pavisam nedaudz aveņu balzametiķi un servē!
Lai labi garšo!

 

2. Granātāboli ar mocarellu

granataboli-min
Šajā ēdienā it kā nav tipiski latvisko sastāvdaļu, taču krāsas gan. Kā arī mazliet mazinot drūmo novembra noskaņu, visas sastāvdaļas dos svaigumu, pikantumu un pilnīgi noteikti uzlabos omu!
Vajadzēs:
– 2 vidēja izmēra cukini
– mocarellas sieru (svētkos izcili būtu Mozarella di Buffala vai Burrata – nopērkams t/c Stockmann)
– Olīveļļu ar CITRONU
– Granātābolu Balzametiķi
– svaigu gurķi
– sāli un TIMUTAS piparus
1. Cukini ar mizojamo nazi sagriež garās plānās strēmelēs. Pārlej ČILI eļļu un olīveļļu ar CITRONU un noliek malā iemarinēties.
2. Mocarellas sieru splucina mazos gabaliņos. Gurķus bez seklām sagriež ļoti mazos gabaliņos.
3. Granatābolu nomizo un ēdamās sēkliņas sagatavo likšanai uz salātiem.
4. Kad visas sastāvdaļas sagatavotas, vidēja izmēra šķīvī izkārto cukini tādos kā gredzenos.
5. Pārkaisa svaiga gurķa gabaliņus, izliek saplucināto mocarellu un pārber ar granātābolu sēkliņām.
6. Visam pārlej GRANĀTĀBOLU balzametiķi un pārkaisa TIMUTAS piparus.

 

3. Vistu akniņu salāti ar aveņu ievārījumu un paipalu olām

akninas-min
vomFASS Labas garšas semināru klasika. Viens no interesantākajiem un gardākajiem salātiem, kas pilnībā atbilst latvieša gaumei. Pie tam paipalu oliņu un aveņu ievārījuma salikums smuki veidos sarkanbaltsarkanās noskaņas.
Tev vajadzēs:
– 300 g vistu vai pīļu akniņu,
– vārītas paipalu olas,
– ķirštomātiņus,
– svaigu gurķi,
– šalotes sīpoliņu,
– sāli, piparus,
– mazliet aveņu ievārījuma,
– salātu lapas.
1. Vistu akniņas sagriež mazākos gabaliņos, pārlej ar Aveņu balzametiķi un olīveļļu un atstāj slēgtā traukā uz ½ stundu ledusskapī.
2. Uzkarsē pannu un apcep iemarinētos aknu gabaliņus. Īsi pirms cepšanas beigām pārlej akniņām marinādes „suliņu“.
3. Sagriež dārzeņus, saplūkā salātu lapas un izkārto to visu uz lēzena šķīvja.
4. Virsū liek vistu akniņas, uz pusēm sagrieztās paipalu olas. Pārkaisa piparus, ja nepieciešams sāli.
5. Salātiem kā garnējumu vienmērīgi uzliek nelielus aveņu ievārījuma pikucīšus.
6. Īsi pirms servēšanas salātiem pārlej 3 ĒK olīveļļas un 2 ĒK aveņu etiķa.
 

 

4. Zandarta fileja ar dzērveņu mērci 

zandarts-min
Būs nepieciešams:
– zandarta fileja (cik ēdāju, tik gabaliņu),
– sāls un pipari (var ņemt krāsainos),
– svaigas dzērvenes,
– pētersīļi,
– ~1TK mārrutku,
– 1-2 TK medus,
– 1-2 EK saldā krējuma

1. Zandartu apsāla, appiparo, kārtīgi ieziež ar medus balzametiķi un liek uz cepešpannas. Cep  cepeškrāsnī 10 minūtes 190-200 grādos.
2. Mērcei smalki sakapā pētersīļus, dzērvenes ar medu sablendē. Iegūto dzērveņu masu sajauc ar karoti mārrutku, saldo krējumu un kapātajiem pētersīļiem.
3. Pasniedz ar puķkāpostu biezeni.

 

5. Ķirši biezpiena -maskarpones krēmā

kirsi-min
Jāsarūpē:
– 1 paciņa pilnpiena (9%) biezpiena,
– 200 g maskarpones,
– 250 g plombīra saldējuma,
– 100 ml saldā krējuma,
– vaniļa,
– (pūdercukurs pēc vajadzības)
– saldēti ķirši,
– pāris lapiņas svaiga bazilika,
– dažas karotes medus.

1. Krēmu gatavo, kopā kārtīgi saputojot biezpienu, saldējumu, maskarponi, vaniļu un saldo krējumu. Ja nepieciešams, saldumam pēc savas garšas izpratnes pievieno pūdercukuru.
2. Kalamansi balzametiķi pieliek pie biezpiena masas, putojot.
3. Saldētos ķiršus neatkausētus (!!!) bez lieka šķidruma sablendē ar svaigo baziliku un medu.
4. Caurspīdīgās platās glāzēs liek ķiršu masu, tad kārtīgu devu krēma un virsū vēlreiz ķiršus.

5. Vislabāk pasniegt nekavējoties!
Un izbaudīt!
——-

 

BONUSS : BIEŠU ZUPA AR KOKOSRIEKSTU PIENU, INGVERU UN ĶIRŠU BALZAMETIĶI

– Ceptas bietes
– Rozmarīns
– Sīpols (sarkanais) vai puravs
– Ķiploks, ingvers
– Kartupeļi
– Buljons
– Kokosriekstu piens
– Sāls, pipari
– Kazas siers vai “zilais” siers
 AVEŅU balzametiķi
– ČILI eļļa
1. Bietes nomazgā un ar visu mizu liek cepeškrāsnī uz 180 – 200 grādiem, cep kamēr mīkstas.
2. Nomizotas bietes sarīvē, pārlej ar ĶIRŠU balzametiķi.
3. Kartupeļus sagriež mazos gabaliņos. Rozmarīnu, sīpolu un ķiploku sakapā. Ingveru sarīve. Uzkarsē katliņā nedaudz ČILI PIPARU EĻĻAS, tajā liek sakapātos sīpolus, ķiplokus un rozmarīnu un ingveru, minūtes 2 – 3 pasutina, pievieno sagrieztos kartupeļus, turpina maisīt un sutināt vēl apmēram 3–4 min.
4. Tad pievieno bietes. Vēl nedaudz  balzametiķa, mazliet sāli un piparus. Pielej buljonu, atkarībā no tā, cik biezu vai šķidru zupu vēlas.
5. Kad kartupeļi mīksti, pievieno kokosriekstu pienu.
6. Ņem no uguns, sablenderē un pievieno garšvielas pēc vajadzības.
7. Lej zupu šķīvjos,  pārkaisa visu ar drupinātu sieru.

Atstāt komentāru