7 NODERĪGI VESELĪGA UZTURA & DZĪVESVEIDA BLOGI

Ēst gatavošanā izšķirošās nav receptes, sastāvdaļas vai virtuves rīki. Un pat ne garšvielas.
Lielākoties visa ēšanas lieta sākas ar filozofiju. Nu, piemēram, cilvēks ēd, lai dzīvotu, vai dzīvo, lai ēstu?
Uz šo jautājumu pat nemēģināšu šeit un tagad atbildēt (lai gan man ir sava versija). Centīšos sniegt ieskatu par to, kādas vietas internetā man pašam kalpo par labu resursu, lai pagatavotu ēdienus, lai papildus gūtu jaunus redzējumus un arī veselības un labsajūtas uzturēšanas padomus.

 

1. Topi vesels

topivesels_logo.jpg-min

Ļoti neviennozīmīga un kontraversa tēma Latvijā (un arī visā pasaulē) ir naturopātija.
 “Topi Vesels” ir Ances Šternbergas kūrēts un vadīts blogs, kurā ir foršas receptes, taču arī vērtīga informācija par daudziem tik aktuāliem tematiem, kā glutēna vai latktozes nepanesamība. Vispār, blogā ir daudz interesantas informācijas par veselības uzturēšanu.
Pati Ance izgājusi cauri murgam, saslimusi ar reimatoīdo artrītu. Un šāda slimība (diagnoze) parasti tiek ārstēta ar zālēm un lielākoties neuzrāda nekādas labas izmaiņas.
Vienīgā izmaiņa, kas parasti šādos gadījumos ir jāveic – jāmaina dzīves veids. Jāpārstāj ēst visādi ‘mēsli’, jāsāk pašam domāt un uzņemties atbildība par savu veselību un labsajūtu.
Ance, šo piedzīvodama, izvēlējās spert vēl tālākus soļus. Viņa kļuva par naturopāti, kura nu jau izdevusi 2 grāmatas : “Topi Vesels” un “Topi vesels. Pavārgrāmata”.
Un šis blogs atspoguļo šādu veselības pieeju. Tādēļ tajā atrodamas gan gardas receptes, gan arī padomi un ieteikumi. Īpaši, ja standarta ceļu ejot, atbilžu nav.
  • Alternatīvās terapijas, kuras esmu izmantojusi savas veselības uzlabošanai
  • Padomi veselības uzlabošanai ar uzturu un ēdienu
  • Garšaugu, augu, garšvielu un citu produktu labvēlīgā ietekme
  • Recepšu idejas veselībai.

 

Te esmu izvēlējies vienu no receptēm –  SALDĀ KARTUPEĻA BRAUNIJS

brauniji_Topi-min

Sastāvdaļas: Pagatavošana:
1 vidēja lieluma saldais kartupelis (batāte),
sarīvēts aptuveni 2-3 tasītes
1. Uzsilda krāsni uz 185°C.
3 bioloģiskas olas 2. Lielā bļodā kopā samaisa sarīvētu batāti, olas, vaniļas ekstraktu, kļavu sīrupu, sviestu, līdz masa ir vienmērīga.
1/2 tasīte izkausēta bioloģiskā sviesta, vai Gī sviesta   3. Pievieno caur sietiņu izsijātu kakao un cepamo pulveri, kārtīgi apmaisa.
1/4 tasīte kļavu sīrupa 4. Kā pēdējos pievieno kokosriekstu miltus. Galvenais nepiebērt par daudz, jo milti uzsūc daudz šķidruma, un braunīši var iznākt sausi.
2 tējk. vaniļas ekstrakta (pašgatavotu, vislabāk) 5. Izklāj cepamo papīru formā, pannā vai tur kur paredzēts braunīšus cept. Ieziež cepamo papīru ar nedaudz sviesta.
1/2 tasīte bioloģiskā kakao pulvera (raw) 6. Cep braunijus apmēram 15-25 minūtes, atkarībā no krāsns īpatnībām var atšķirties cepšanas laiks!
1 tējk. bioloģiskā cepamā pulvera 7. Kad brauniji gatavi, tos atstāj 5-10 minūtes atdzesēties, tad griež gabaliņos un pasniedz pārbērtus ar kakao pulveri.
1/2 tējk. soda, pēc izvēles
2, 5 ēd.k. kokosriekstu miltu *Ieteicams izmantot SUPER Garden BIO kakao pulveri, BIO kokosriekstu miltus

 

2. Happy whispers

happywhispers_logo-min
Arī šis blogs tapis pēc personīgi piedzīvotas un pievarētas smagas slimības.
Piedzīvot laimīgu sevi – tāds, kā var noprast, ir šīs vietnes radītājas Līgas Andžānes moto veidojot katru rakstu. Uzturs, fiziskās aktivitātes, šis tas par bērniem, emocionālā higiēna…
Vislabāk ir atvērt šo mājaslapu/ blogu un kaut vai tikai ar acīm pārskriet pāri. Garantēju, ka gribēsies klikšķināt uz daudziem rakstiem un atgriezties šajā vietnē pēc kādas interesantas idejas.
Šis patiešām ir dzīvesveida un prāta stāvokļa blogs, kurā liela vieta atvēlēta receptēm un veselīgam uzturam. Intervijas ar iedvesmojošiem cilvēkiem un viņu iecienītāko ēdienu receptes, dažādu jaunumu apraksti, pašas Līgas izmēģinātas lietas…
Ļoti daudz vērtīga un, jāteic, vizuāli skaista vienuviet. Labs ikdienas ceļvedis, ja gribi “piedzīvot laimīgu sevi”!
 
Lūk, viena no pēdējā laikā publicētajām receptēm – superīga tāpēc, ka elementāra!
Un tieši tagad piemērota.

 

TOMĀTU ZUPA

tomatu_zupa_HW-min
Sastāvdaļas:   Pagatavošana:
1 kg tomātu 1. Tomātus sagriez nelielos gabaliņos. Izvēlies visgatavākos tomātus, kādus vari atrast. Šeit brīnišķīgi der tie tomāti, kas jau plīst pušu un ir pazliet pārgatavojušies – ko uz maizes vai salātos vairs nekārojas. No stingriem tomātiem zupa nesanāk tik smeķīga kā no vasaras pilnbriedā nogatavinātajiem.
1-2 ķiploka daiviņas 2. Uz lielas pannas ar augstām malām nelielā eļļas daudzumā viegli apcep sasmalcinātas ķiploka daiviņas un bazilika kātiņu bez lapiņām.
100 ml ūdens 3. Pievieno tomātu gabaliņus, pievieno ūdeni, sāli, piparus vai citas garšvielas pēc savas gaumes un patikšanas, un aizvākotā pannā uz vidējas uguns sautē aptuveni 20-25 minūtes līdz viss savārījies gardā virumā.
bazilika zariņš 4. Uzmanīgi ielej gatavo ēdienu blenderī un sablendē viendabīgā zupā. Var izmantot arī rokas blenderi, bet tas būs mazliet šmucīgāk un ieteiktu blendēt pa daļām.
sāls, pipari, olīveļļa 5. Pasniedz tāpat vai dekorētu ar svaigu baziliku. Zupai var pievienot arī bazilika eļļu, ko pagatavo sablendējot baziliku ar eļļu, vai uzrīvēt mazliet cietā siera. Jau minēju, ka recepte ir tik elementāra, ka katrs to var uzlabot pēc patikas un tā, kas atrodams ledusskapī vai pieliekamajā

 

3. & 4. Četras Sezonas un Absolūts Ēd

Cetras_sezonas_logo.jpg-min
Vienā punktā iekļauju gan Četras sezonas, gan absolūts ēd 2.
Jo viena otru lieliski papildina.
Četras sezonas ir izcila vieta, kuru vada Signe Meirāne. Tagad jau ļoti populāra kļuvusi ne tikai Latvijā, bet pieņemu, ka arī ārzemēs viss labi notiek. Izdevusi jau vairākas pavārgrāmatas un izdod žurnālu ar tādu pašu nosaukumu. Nu, ko te gari stāstīt, tas viss jums jau zināms. Man patīk šī vietne, jo tā pieiet ēdienam no tādas klasiski-konservatīvi-vērtīgi-bagātīgas puses. Ārzemēs šādu interneta vietņu ir daudz, bet Latvijā ar tādu eleganci un grāciju ēdienam nepieiet daudzi ēdienu blogi un žurnāli. Piemēram, šī recepte, kuras autors ir Kārlis Roberts Celms, un foto autors: Armands Meirāns:

 

LAPU SALĀTI AR KŪPINĀTU VISTAS KRŪTIŅU, KAZAS SIERU UN DZĒRVEŅU VINEGRETU

salati_cetras_sezonas-min

Sastāvdaļas:
Salātiem: vinegretam:
1 cigoriņš, serde izgriezta, sagriezts gareniski plānās šķēlītēs 40 g kaltētu dzērveņu
1/2 fenheļa, sagriezts gareniski plānās šķēlītēs 100 ml ābolu sidra etiķa
olīveļļa cepšanai 50 ml ķirbju sēklu eļļas
jūras sāls pēc garšas jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas svaigi malti melnie pipari pēc garša
5 g sviesta karamelizētajiem riekstiem:
250 g kūpinātas vistas krūtiņas, sadalīta nelielos gabaliņos  10 g sviesta
100 g salātu maisījuma 30 g cukura
nedaudz kazas siera pasniegšanai 100 g pekanriekstu
50 ml ūdens
Pagatavošana:
1. Sakarsē krāsni 140 grādus karstu.
2. Pannā sakarsē eļļu un liec cepties fenheli, pievienojot sāli, piparus un sviestu. Turpini cept aptuveni 4–5 minūtes, līdz fenhelis sāk karamelizēties.
3. Sasmalcini dzērvenes, liec katliņā, pārlej ar etiķi un uzkarsē. Pievieno eļļu, sāli, piparus un samaisi.
4. Gatavo karamelizētos riekstus. Katliņā lej ūdeni, pieber cukuru un vāri, līdz karamele sāk sabiezēt. Tad pievieno sviestu, riekstus un visu samaisi. Nelielā cepamajā veidnē ieklāj cepamo papīru. Riekstu maisījumu lej cepamajā veidnē un liec krāsnī uz 10–15 minūtēm.
5. Bļodā sajauc fenheli ar cigoriņiem, vinegretu un vistas gaļu, pievieno salātus un visu samaisi.
6. Salātus izkārto uz šķīvja, pārber ar karamelizētajiem riekstiem un sadrupinātu kazas sieru.

 

absoluts-ed_logo.jpg-min

Nu un Absolūts Ēd ir papildinājums tādēļ, ka Ilze Lipska, kas šo blogu aizsākusi, audzē lielu daļu no šīs klasiski-konservatīvi-vērtīgi-bagātīgas puses. Dažādu šķirņu ķirbjus, dažādu šķirņu un krāsu bietes, burkānus un kartupeļus, zaļumus un mikrozaļumus, salātus un lapu kāpostu, sviesta pupiņas, tomātus un vēl, un vēl…

No otras puses, Ilze radījusi arī jaunas lietas, par kurām daži vien var nobrīnīties. Piemēram, ……. pulveri un no zaļumiem: ……
Taču bez visa tā, ka Ilze audzē un ražo visas šīs gardās lietas, viņa arī raksta blogu un receptes. Un kopā ar mums pat vadījusi vairākus Labas Garšas seminārus.
Atcerēsimies kādu no viņas receptēm:

spageti_kirbis-min

Sastāvdaļas:
1 spageti ķirbis 1 paprika
1/4 tase dārzeņu buljons 1 tējkarote rozmarīns (šo es nepieliku)
1 sīpols 1 tējkarote raudene
3 daiviņas ķiploks 1 tējkarote baziliks
4 tases sagrieztu tomātu pa šķipsnai – paprikas pulvesi, timiāns, majorāns
1 ēdamkarote citrona sula, sāls un pipari.
Pagatavošana:
1. Spageti ķirbi pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un cep apmēram 30 minūtes cepeškrāsnī 160-180 grādos, līdz ķirbis gatavs.
2. Tikmēr uz pannas buljonā sautē sīpolu, ķiploku līdz tie ir mīksti. (Starpcitu – neslikts ieteikums, nelietojot eļļu, tiek samazināts tauku patēriņš)
3. Pievieno tomātus, papriku un garšvielas, tomātu sulu, sautē 5-8 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.
4. Tad spageti ķirbim ar dakšiņu izkasa mīkstumu, lai veidojas makaroni.
5. Un pievieno tiem pārējās sastāvdaļas, viegli iecilājot. Klāt labi iederējās svaigi pētersīļi.

5. Ben Greenfield fitness

BG_2_logo.jpg-min
Angļu valodā. Tas, protams, Latvijas iedzīvotājiem, kuri nepārvalda angļu valodu, varētu būt ne tik noderīgs.
Taču šis tādā klasiskā izpratnē pat tuvu nav ēdienu blogs. Bens Grīnfīlds ir augstas klases netradicionālu sporta veidu sportists. Dažādu šķēršļu skrējienu, Ironman, Toughest mudder, triatlonu un tamlīdzīgu sportu meistars. Viņam ir savs podkāsts un diezgan bagāta un apjomīga mājas lapa.
Viņš daudz runā par dažādām veselības lietām. Gan par no dabas nakušām, piemēram, dažādas zālītes (par kādām Latvijā runā dr. Tereško), par uztura bagātinātājiem, par ēdieniem, par jocīgām lietām kā Kombucha jeb tējas sēne, kaņepju CBD. Viņš runā par fiziskās trenēšanās protokoliem, vingrojumiem, miegu, biohakingu utt., utjp.
Ben Greenfield ir īsts dārgums. Viens no progresīvākajiem cilvēkiem, kurš veiksmīgi kombinē tradicionālo, dabīgo ar tehnoloģijām.
Piemēram, viņš dzīvo mežā ar savu naturālo saimniecību, tai pat laikā bieži lieto un nēsā tik modernas tehnoloģijas ierīces, par kādām daudzi pat dzirdējuši nav.
Lapa atrdoas šeit!
 

 

 

6. Keto diētas blogs

KetoDiet_logo-min

Ja ir iznācis kaut kad palasīt manu personīgo blogu, kurā dažkārt padalos ar savām idejām un aizraušanos ar ēšanu, kas nedaudz nesaskan ar tā saucamo uztura piramīdu, tad, iespējams, zināsi, kas ir keto vai ketogēnā diēta.

Ja nezini, tad īsumā: tā ir balstīta uz daudz tauku un ļoti maz ogļhidrātu ēšanas principu. Kā arī ļoti mērenu olbaltumvielu uzņemšanu. Esam pieraduši dzirdēt, ka tauki ir kaitīgi un tos vajadzētu mazāk, un, savukārt, visādi graudaugi ir jāēd daudz. Keto ir totāli pretējais. Un šajā atradumā nevēlos slavēt nedz vienu, nedz otru ēšanas veidu. Bet gan izmantot keto diētas blogu, kur smelties idejas, kaut vai tiem pašiem desertiem, kuri pagatavoti bez cukura, bez miltiem un vēl bez dažām citām sastāvdaļām, kas vienai lielai sabiedrības daļai ir kaitīgi: glutēns, laktoze.
Piemēram, izcila ir šī maizes recepte. Jau izmēģināju.
Bezglutēna un vēl visādiem citiem sliktumiem.

 

BEZGLUTĒNA LOW-CARB MAIZE

maize-min

Sastāvdaļas:
3 rīveti burkāni (svaigie, uz rupjas rīves) Liela šķipsna kaltētu Vidusjūras/ Provansas garšaugu
2 lielas saujas smalki rīvēts cietais siers 2-3 iespiestas ķiploka daiviņas
1 glāze rīsu milti (vai vēl labāk mandeļu milti) Pa saujai no rupji kapātam melnajam olīvam
2 TK cepamā pulvera 1 sauja kapāts bekons un kapātas mandeles
2-3 olas var mazliet kaltētu tomātu gabaliņus
200ml garšaugu ķiploku eļļas vai kādas citas gardas VOM FASS eļļas Pipari un sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Samīca to visu, masa lips pie rokām, tas ir ok. Tāpēc uzreiz vajag sagatavot veidni – izklāt to ar cepampapiru, var vieglītēm iesmērēt to papīru ar sviestu.
2. Kad masa gatava, liek veidnē, ar rokām, kuras viegli samitrinātas ar ūdeni, nogludina, uzkaisa pa virsu drusku rīvētu sieru.
3. Cep 40-45 min 190’C grādos.
4. Ļauj padzist, griež, ziež virsū avokado, ar zāli barotas govs sviestu vai olivu tapenadi un ēd, bēdu nezinot.
Uzturvērtības uz gatavo maizi, kas būs aptuveni uz 1kg (aptuveni piemetu, nav baigi baigi precīzs):
– Ogļhidrāti (rīsu milti 70% + burkāni 5%) – 100-120g jeb ~400 kalorijas – 7%
– Tauki (siers ~40% + bekons 50% + eļļa 100%) – 400g jeb 3600 kalorijas – 65%
– Olbaltumvielas (olas 10% + bekons 50% + siers 40%) – 400g jeb 1600 kalorijas – 28%
Perfekts Low Carb High Fat produkts!!!

 

7. Allrecipes.com 

allrecipes_logo-min
Ja esi starp tiem, kas šad un tad meklē kādu recepti internetā un angļu valoda nav šķērslis, tad pilnīgi noteikti viena no bagātākajām vietnēm ir ALLRECIPES. Tādas līdzīgas un apjomīgas vietnes ir vēl. Taču nez kādēļ man aizķērusies, teju kā paradums, ir tieši šī.
Ļoti labi atceros, kā reiz vēlējos pagatavot humusu, it kā zināju, kas un kā. Taču līdz galam nianses vairs neatcerējos, atvēru allrecipes un kā špikeri noskatījos recepti. Pie kam, variāciju tur bija tik daudz, ka pēc izlasītajiem ingredientiem (vai nu, kas man ļoti garšoja, vai bija pieejami) izvēlējos foršāko.
Tieši tāpat man bija ar kokosriekstu zupu un pīles confit pagatavošanu.
Manuprāt, ļoti labs rīks arī ideju ģenerēšanai, piemēram, ja gaidāmi viesi, un trūkst ideju, ko gardu un nedaudz pārsteidzošu pagatavot.

1 komentārs

  • Noteikti, ka esiet piemirsuši šo: https://dietsabc.com/receptes/

    Inga

Atstāt komentāru