Naktssveces eļļa - sievietes veselībai

Naktssveces ir augs ar dzelteniem ziediem, un to dzimtene ir Ziemeļamerika. Sēklas izmanto, lai ražotu naktssveces eļļu.

Indiāņi izmantoja naktssveces eļļu, lai dziedinātu brūces un ārstētu tādas problēmas, kā sāpes vēderā un iekaisis kakls. Jau līdz 17. gadsimtam tas kļuva par populāru tautas dziedniecības līdzekli Eiropā, kur tas ieguva iesauku “Karaliskais līdzeklis pret visu”.

Šodien naktssveces eļļu var iegādāties arī vomFASS veikalā.

Lai lietotu naktssveču eļļu, uzklājiet to tieši uz ādas vai lietojiet kā iekšķīgi lietojamu piedevu. Kamēr vien turpinās pētījumi, lai apstiprinātu eļļas visus vēsturiski zināmos veselības ieguvumus, jau zināmie pētījumi piedāvā samērā lielu zinātnisku atbalstu par ieguvumiem veselībai.

Veselības ieguvumi
Naktssveces eļļa ir bagāta ar gamma-linolēnskābi (GLA), omega-6 taukskābi ar pretiekaisuma, antioksidantu un pretsāpju iedarbību. Daudzi cilvēki izmanto GLA pat kā zāles. Daudzi pētnieki uzskata, ka eļļas nomierinošās īpašības veicina, piemēram:

Ādas veselību

Pētījumi liecina, ka GLA naktssveces eļļā ir būtiska labai ādas veselībai. Kādā pētījumā atklāts, ka eļļas lietošana iekšķīgi uzlabo ādas mitrumu, raupjumu, tvirtumu un elastību.

Tāpat arī tā var palīdzēt ārstēt dažas specifiskas ādas slimības. Eļļas mitrumu paaugstinošās un pretiekaisuma īpašības var palīdzēt cīnīties pret ekzēmu.

Atvieglojiet premenstruālo sindromu

Zinātnieki uzskata, ka jutība pret mainīgo hormonu līmeni sievietēm var izraisīt premenstruālā sindroma (PMS) simptomus. Šos hormonus ietekmē neaizstājamās jeb esenciālās taukskābes, piemēram, GLA naktssveces eļļā. Eļļa potenciāli var mazināt diskomfortu.
Tāpat arī pētījumi liecina, ka naktssveces eļļa var palīdzēt mazināt tādus PMS simptomus kā:

- Gremošanas problēmas
- Aizkaitināmība un depresija
- Muguras sāpes
- Nogurums
- Krūšu sāpes vai jutīgums


Menopauzes atvieglojums

Ir pierādīts, ka naktssveces eļļa palīdz mazināt karstuma viļņus sievietēm menopauzes periodā, tostarp to smagumu, biežumu un ilgumu. Papildus karstuma viļņu mazināšanai, ja lieto eļļu, iespējams uzlabot arī citus rādītājus, piemēram, sociālo mijiedarbību un seksualitāti.

Artrīta sāpju mazināšana

Naktssveces eļļā esošais GLA var mazināt reimatoīdā artrīta simptomus. Šis stāvoklis rodas, kad imūnsistēma uzbrūk ķermeņa audiem. Tas skar daudzus cilvēkus visā pasaulē, un to raksturo sāpīgs roku un pēdu pietūkums, kā arī locītavu stīvums.

Pateicoties tās pretiekaisuma iedarbībai, pētījumi liecina, ka naktssveces eļļas papildināšana var samazināt sāpju smagumu un uzlabot mobilitāti. Tas arī palīdz ar tādiem simptomiem kā rīta stīvums labāk nekā tikai zāles.

Veselības riski
Parasti naktssveces eļļa tiek uzskatīta par drošu vairumam cilvēku. Tomēr daži pētījumi liecina, ka tas var radīt problēmas cilvēkiem ar noteiktiem veselības stāvokļiem. Tie ietver vēzi un grūtniecību.

Konsultējieties ar savu ārstu, pirms pievienojat to vai kādu citu papildinājumu savai diētai, ņemot vērā eļļas iespējamos riskus veselībai:

Blakus efekti

Daži cilvēki ziņo par nelielām blakusparādībām, lietojot naktssveces eļļu, piemēram, sāpes vēderā, gremošanas problēmas un galvassāpes. Lēnām pievienojiet to savai diētai un pārtrauciet lietot, ja simptomi neizzūd.

Medikamentu mijiedarbība

Naktssveces eļļa var pastiprināt asins šķidrinātāju vai prettrombocītu zāļu iedarbību vai palielināt asiņošanas risku cilvēkiem, kuri tos lieto.

Asinsspiediens

Naktssveces eļļa var paaugstināt asinsspiedienu. Augsts asinsspiediens var izraisīt ar sirdi saistītas problēmas, piemēram, sirdslēkmi, insultu vai citas sirds slimības. Pirms eļļas lietošanas konsultējieties ar savu ārstu, ja regulējat asinsspiediena līmeni.

Grūtniecība

Nelietojiet naktssveces eļļu, ja esat grūtniece. Šāda rīcība var apdraudēt jūs vai mazuli. Ziņotās blakusparādības ir dzemdību komplikācijas un jaundzimušo zilumi.

Daudzumi un devas
Tā kā naktssveces eļļa ir uzturā lietojams produkts, tās lietošanai nav noteikts ieteicamais dienas daudzums. Vidējā piedeva satur apmēram 1,3 gramus naktssveces eļļas, un klīniskajos pētījumos, kas pēta tās ieguvumus veselībai, tiek izmantotas devas, kas svārstās no 500 miligramiem līdz 8 gramiem dienā.

Konsultējieties ar savu ārstu par to, cik daudz naktssveces eļļas jums vajadzētu lietot, pamatojoties uz jūsu veselības mērķiem un medikamentiem.

    1 komentārs

    • Labdien! Vēlos palūgt,lai atsūtāt man ziņu uz e-pastu,kad būs pieejama naktssveces eļļa!
      Paldies! Jauku dienu!
      Anita

      Anita

    Atstāt komentāru