Katru gadu, vecajam aizejot un jaunajam atnākot, ir vērts padomāt par mērķiem, apņemties kaut ko izdarīt, nospraust sev jaunus izaicinājumus un uzdevumus. Taču vēl svarīgāk par šo lietu apdomāšanu, ir tās arī pierakstīt. Jo, kā izādās, tad mērķus pieraksta vien 3% cilvēku, un tie, kuri to dara, sev izvirzītās lietas sasniedz ar krietnu pārsvaru.
Tādēļ esmu pierakstījis un padalīšos ar saviem gardēža mērķiem. Kā jau ierasts, tie ir 5.
1. Bioloģiskā gaļa, īpaši tauki
Šī produktu kategorija man ir būtiska, jo arī vomFASS ir iesaistīts tauku tematikā.
Bioloģiskās un “tīrās” gaļas ēšana ir jauka lieta ne tikai no ētiskās puses un pasaules (ne)piesārņošanas viedokļa. Viens no būtiskākajiem aspektiem ir dzīvnieku tauki. Vai zināji, ka visi toksīni un kaitīgās vielas dzīvniekos (starp citu, arī cilvēkos) uzkrājas tieši taukos? Tas daļēji notiek organisma aizsargmehānismu dēļ. Vielmaiņas rezultātā visi apkārtējās vides toksīni, kurus dzīvnieki uzņem ar barību, arī visas citas ne pārāk veselīgās vielas, kuras tiek špricētas vai citādi dzīvniekos ievadītas – tās visas lielā mērā nonāk taukos.
Tieši tādēļ sviests, saldais krējums, siers un arī treknākas gaļas gabaliņi ir īpaši bagāti ar katīgām vielām.
Otrkārt, ņemot vērā, ka bioloģiskā gaļa ir krietni vien dārgāka nekā konvencionālā lielveikalu industriāli audzētā gaļa, tad tā neapšaubāmi tiktu lietota daudz taupīgāk un ne tik bieži. Jo runa jau nav par gaļas izslēgšanu no uztura. Daudz būtiskāk ir samazināt gaļas patēriņu, ja gribam saudzēt dabu.
Starp citu, ir daudz dažādu modeļu, kuri apliecina, ka ja visi cilvēki kļūtu par veģetāriešiem, šāda pasaule nebūtu ekoloģiskāka. Tam līdzi nāk daudz jaunu problēmu.
Taču pasaule kļūtu krietni veselīgāka, ja gaļēdāji samazinātu gaļas patēriņu kaut vai par trešdaļu.
2. Malta kafija
Par laimi, Latvija ir Eiropas Savienībā, un kafijas regulācijas un normatīvi ir augstā līmenī. Atšķirībā no ASV. Kur, lai arī cik moderni un trendīgi viss notiek, izrādās daudzas lietas krietni vien atpaliek. Viena no tādām ir kafijas kvalitāte. Eiropā prasības pret kafijas kvalitāti ir samērā augstas. Tas, ko pieļauj ASV, Eiropā nav atļauts. Tas ir, puves un toksiskā pelējuma līmenis. Tas rodas kafijas pupiņas kārtīgi neizžāvējot un visādi citādi nepareizi apstrādājot.
Tomēr neskatoties uz visu šo Eiropas pārākumu, vienalga industriāli audzēta kafija sevī slēpj daudz nepilnību. Piemēram, esi domājis, kādēļ viena un tā pati kafija maltā veidā maksā lētāk nekā veselas pupiņas? Vajadzētu taču būt otrādi, jo malt kafiju pats par sevi ir dārgāk nekā nemalt. Pareizi – tādēļ, ka samaltajās pupiņās tiek iekšā pārsvarā bojātas kafijas pupiņas. Kas nozīmē, ka viņas ir oksidējušās, daudz vairāk saskārušās ar apkārtējo vidi. Nemaz nerunājot par to, ka maltajā kafijā ir arī visādi putekļi, krikumi un citas ar aci nesaskatāmas mikrolietas.
Kafija, iespējams, ir viens no visizplatītākajiem produktiem, kas pieskaitāmi gardēžu produktiem. Tādēļ izvēlējos runāt par šo. Ne velti mums ir izveidojusies draudzība ar RocketBean kafijas grauzdētavu. Tajā garšu pasaulē ir ļoti daudz paralēles ar eļļu un balzametiķu pasauli.
Esmu pamanījis, ka es pats, par eļļām un balzametiķiem runājot, ļoti iedegos. Taču kafijas kvalitāti bieži esmu atstājis novārtā. Šī iemesla dēļ kvalitatīvas kafijas izvēle vairs netiks atstāta novārtā.
3. Labas garšas semināri
Mūsu pirmo Labas garšas semināru rīkojām nolīgstot Elmāru Tanni un viņa toreiz Upīša pasāžā esošo “Garšu laboratorija” restorāniņu. Tas toreiz tik dārgi izmaksāja, ka nolēmu pats rīkot recepšu un ēst gatavošanas pasākumus.
Tagad jau varu teikt, ka man ir vairāk nekā 5 gadu stāžs runājot un gatavojot auditorijas priekšā. Tā kā Labas garšas semināri parasti notika vakaros, tad esmu bijis spiests atteikties no šādu pasākumu rīkošanas. Man ir 3 bērni un daži citi hobiji, kas manā grafikā vairs neatstāja vietu gardēžu iepriecināšanai.
Tagad pēdējā gada laikā pieprasījums pēc tiem ir bijis tik liels, ka Ziemassvētku laikā pat vienam otram piekritu un privātā kārtā uzrīkoju gardēžu vakaru.
Izvērtējot to, kādu iespaidu atstāja mūsu semināri, kā arī nemitīgi uzklausot jūsu vēlmes, esmu nolēmis Labas garšas seminārus atsākt. Lai arī tas būs nedaudz citādāk nekā bijis ierasts. Visticamāk, es pats nebūšu semināru vadītājs. Pagaidām vēl nevēlos atklāt, ar ko sadarbošos. Ir skaidrs, ka būs sadarbība ar vienu vai varbūt vairākiem cilvēkiem no veselīga dzīvesveida un gardēžu vidus.
4. Labas garšas vebināri
Kā jau varbūt esat ievērojuši, arvien vairāk cenšamies darboties digitāli. Labas garšas semināru ienešana virtuālajā vidē ir viens no projektiem, par kuriem jau esmu runājis. Jāatzīst – diezgan neveiksmīgi. Tomēr nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara. Tādēļ šis modernais projekts ir viens no, iespējams, būtiskākajiem rīkiem, ar kuriem es un mēs vomFASS gribēsim dalīties par veselīgu ikdienu. Par receptēm, trikiem, niansēm, kas visu izšķir. Faktiski – tas viss, par ko jau rakstu šeit blogā, ar to un vēl ko vairāk dalīties tādā kā virtuālā seminārā. To sauc par vebināru. Labas garšas vebinārs.
5. Recepšu grāmatiņa
vomFASS ietvaros jau savulaik ir izdotas grāmatiņas. Kurās ne tikai ietvertas receptes, bet arī samērā dziļi apskatīts veselīga uztura temats. Par taukiem, omegām un nepiesātinātajām taukskābēm. Kā izrādās, zināšanas par tām vēl arvien ir pieprasītas.
Taču bez teorētiskajām zināšanām par taukskābēm, ļoti daudzus interesē kas praktisks. Daudz kas, par ko informācija nemaz tik viegli nav pieejama. Tas nekas, ka ir pilns ar blogiem un interneta resursiem. Tik un tā vienuviet nav pieejams informācijas un zināšanu avots – kā uzglabāt eļļas, kā lietot, drīkst vai nedrīkst cept? Kad labāk dzert omega 3 eļļu, un kā gatavo etiķi? Vai etiķis padara asinis skābas un vēl citas mitoloģizētas lietas. Protams, receptes, vienkāršas receptes. Un kas pat ir svarīgāk par receptēm – ēdienu gatavošanas principi, nevis konkrētas receptes. Šāds ir mērķis – apkopot un savilkt kopā 10 gadu gaitā uzkrātās zināšanas.
Izdot vomFASS Rīga desmit gadu jubilejai veltītu recepšu un gardēža rokasgrāmatu.
6. Savs veikals [bonuss]
Atvērt atkal savu (jaunu) veikalu. Foršā vietā, no kuras varētu nevākties prom vēl 10 gadus. Varbūt kāds var ieteikt?