Kviešu dīgstu eļļa

Kviešu dīgstu eļļa

Īpaši piemērota sausai un ļoti sausai ādai. Eļļai ir barojošs, antioksidants, mīkstinošs, atjaunojošs un pretiekaisuma efekts. Piemērota gan sejai, gan ķermenim. Atjauno lipīdu apvalku, mīkstina un nodrošina gludumu.

Šis pretiekaisuma efekts pamatā ir dēļ tā ārkārtīgi bagātā E vitamīna satura. Nevienai citai eļļai šis E vitamīns nav tik izteikti daudz, kā kviešu dīgstu eļļai.

 

Pateicoties pretiekaisuma un brūču dzīšanas īpašībām, šī bāzes eļļa var tikt izmantota arī griezumiem, sadzīves traumām un apdegumiem, novēršot nobrāzumus, padarot gludu ādu. Tam ir aktīvs pretcelulīta efekts un novērš striju veidošanos grūtniecības laikā vai straujā svara zuduma laikā.

 

Kviešu dīkstu eļļa uzlabo ādas atjaunošanos, veicina plaisu, rētu, apdegumu sadzīšanu. Eļļa tiek piemērota pēc sauļošanās līdzekļos, saules apdegušai ādai, lai atvieglotu iekaisumu, mīkstinātu un atjaunotu ādu. Tiek uzskatīts, ka eļļas ar augstu E vitamīna saturu uzlabo asinsriti. Tāpēc kviešu dīgstu eļļa ir laba, lai iekļautu anti-rosacea, gaišai un blāvai ādai.

 

Kviešu dīkstu eļļa ir piemērota ādai ap acīm. Mīkstina un atjauno lūpu ādu, novērš plaisāšanu, veicina ātrāku nelielu ievainojumu dzīšanu.

 

Kviešu dīgsts ir neliela kviešu grauda daļa, kas ir aizmetnis jaunam augam.

Dīgstus, kviešu graudu apstrādes procesā, uzmanīgi atdala no kviešu graudiem un izmanto veselīgu pārtikas produktu ražošanā, jo kviešu dīgsti satur tādas svarīgas uzturvielas kā E vitamīnu, folskābi, fosforu, tiamīnu (B1), cinku, magniju, neaizvietojamās taukskābes.

No kviešu dīgstiem tiek iegūta arī eļļa, kuru izmanto gan kā pārtikas, gan kā kosmētikas eļļu.

 

Kviešu dīgstu eļļa veselībai

Kviešu dīgstu eļļu ieteicams izmantot kā papildinājumu ikdienas uzturam, jo  kviešu dīgstu eļļa ir bagātākais dabīgā E vitamīna avots starp visiem pārtikas produktiem. Turklāt kviešu dīgstu eļļa satur oktakozanolu (octacosanol)  un nepiesātinātās taukskābes, tai skaitā OMEGA 3, OMEGA 6 un OMEGA 9. Šai eļļai piemīt neapstrādātiem kviešu graudiem raksturīga garša un smarža, kā arī maigi dzeltena krāsa. To nedrīkst karsēt, un pēc atvēršanas ieteicams turēt ledusskapī, jo piemīt tendence oksidēties.

 

Kviešu dīgstu eļļa izceļas citu pārtikas produktu starpā ar lielo dabīgā E vitamīna daudzumu tajā. 100 g eļļas satur 255 mg E vitamīna. E vitamīnam piemīt vairākas bioloģiskās funkcijas, no kurām visvairāk pētītā ir šī vitamīna antioksidanta funkcija. Šis vitamīns ir taukos šķīstošs, un tas organismā tiek inkorporēts šūnas apvalkā, kur tas aizsargā šūnu no oksidācijas izraisītajiem bojājumiem. Turklāt E vitamīnam ir labvēlīga ietekme uz nervu sistēmas un muskulatūras funkcijām, kā arī uz asinsvadu sieniņu veselību, kas bojātas aterosklerozes ietekmē. Kviešu dīgstu eļļa ir viens no retajiem augu valsts produktiem, kas satur oktakozanolu. Oktakozanols ir viela, kas organismā darbojas kā skābekļa izmantošanas aktivizētājs, paaugstinot organisma izturību, uzlabojot muskuļu reakciju. Turklāt oktakozanolam ir labvēlīga ietekme uz holesterīna līmeņa regulāciju.

 

UZ PRODUKTU             ATPAKAĻ