5 BIEZIE BALZAMETIĶI: SĀKOT NO SALĀTIEM UN SALDĒJUMA, BEIDZOT AR SUSHI RĪSIEM

Ne velti kečups ir populārs. Ar to apēst varot pat galdu. Kečups ir aizdars, kas var maskēt jebko. Var daudz diskutēt, vai tas ir labs vai slikts. Taču neapšaubāms ir fakts, ka šis produkts ir ļoti, ļoti populārs.

 

Jo vienkāršojot – kečups ir mērce, kas tīri subjektīvi bagātina ēdiena aromātu.

 

Tomēr tā kā mēs neesam nedz kečupa pārstāvji, nedz arī kečupu lietojam ikdienā, vēlos padalīties ar idejām par krietni vien brīnišķīgākām kečupa alternatīvām, kuras ikvienam gardēdim varam servēt gan svētkos, gan ikdienā.
Šoreiz par 5 balzametiķiem no mūsu biezā gala. Burtiski – biezā. Tie ir balzametiķi, kuru konsistence ir jau tuvu mērcei līdzīga. Garša eleganta, maiga, bet dziļa

 

1. Plūmju balzametiķis.

Pats jaunākais un nesenākais vomFASS ieviesums. Tas strauji ieguvis popularitāti un kļuvis par vienu no līderiem mūsu klāstā.

Raksturojums: Plūmju Balzametiķis ir relatīvi maigs, ļoti biezs, ar lielu plūmju nektāra īpatsvaru. Tādēļ lielo violeto plūmju garša un aromāts ir izteikti jūtams.

 

Skābuma līmenis tam ir 3%. Tātad maigs. Jo vidēji parastajiem raudzētajiem balzametiķiem ir ap 5-6% skābuma.
Ar ko kopā: ja runā par salātu gatavošanu, tad lazdu riekstu vai valriekstu eļļas ir absolūti fantastiskākā kombinācija. Šādi to var servēt ar jebkuriem lapu salātiem
Izcili sader arī ar citronu eļļu kā mērce sālātiem, kuru pamatā ir nevis salātu lapas, bet dārzeņi. Sevišķi grilēti dārzeņi. Cukini, baklažāni, saldie kartupeļi un kāds burkāns.
No gaļas ēdieniem vislabāk šis balzametiķis ir piemērots jēram. Lai arī balzametiķis ir foršs ikdienā, tomēr jo īpaši tas noder sevišķām maltītēm, ja plānota kāda jēra ribiņa vai fileja. Un, protams, fetas siers!
Noteikti no garšaugiem klāt nāk timiāns, pētersīļi, seleriju zaļumi.
Rieksti piestāv šim balzametiķim. Vai vēlies tos bērt salātos vai klāt dārzeņu/kvinojas piedevām.

 

Nu un visbeidzot – saldējums. Visvienkāršākais plombīra saldējums, vienkārši pārliets ar plūmju balzametiķi būs garšas piedzīvojums!

 

 

2. Dateļu balzametiķis.

Mans mīļākais.

 

Pirms gadiem 6-7, kad viesojāmies vomFASS mājās – Waldburgā, Vācijā, mums degustācijai lika priekšā tolaik pilnīgu jaunumu.
Atceros, kā toreiz nevarēju saprast, vai kādam tāds vispār varēs garšot. Diezgan salds, bez tā izteiktā etiķiskā skābuma. Tas mums tolaik bija pirmais no biezajiem, maigajiem balzametiķiem. Tāpēc grūti bija saprast. Man pašam bija skepse. Turklāt es pat teiktu, nebija tā, ka dikti garšoja.

 

Es pat iedomāties nevarēju, ka tas kļūs ne tikai par manu mīļāko balzametiķi, bet spēs kļūt par absolūtu līderi starp visiem balzametiķiem. Ka tas apsteigs pat aveņu balzametiķi!
Tam ir maiga un ne pārāk skāba garša. Tikai 3% skābuma. Kas to arī padara par fantastisku. Tomēr šis maigais skābums piešķir tam dziļumu.

 

 

 

3. Mango STAR balzametiķis.

Eksotiskais gardums allaž savaldzina ikvienu. Tik izteikts, spilgts un svaigs ir šis mango aromāts.
Augļus vomFASS iepērk no Filipīnām caur t.s. godīgo tirdzniecību (Fair Trade). Ekoloģiski un tīri augļi. Audzēti un ievākti bez cilvēku ekspluatācijas.
To, ka augļi ir rūpīgi audzēti un kvalitatīvi, var sajust balzametiķa garšā.
Tas ir biezs, maigs un aromātisks. Kā tāda augļu mērce.

 

Saderība tam ir ar visām pikantu garšu sastāvdaļām. Piemēram, ar čili eļļu tas sader izcili. Tāda kombinācija ir piemērota kā austrumu virtuvei, tā arī Dienvidamerikas ēdieniem. Ja vēlaties, arī Vidusāfrikas tradīcijām tas atbilstu. Citiem vārdiem sakot – visur, kur aug mango, to valstu ēdieniem šis balzametiķis piestāvēs.
Ar valriekstu eļļu, ar mūsu jauno karija eļļu un, protams, garšaugu ķiploku eļļu. Kā redzi, garšaugu un garšvielu bagātība sader kopā.
Nevar nepieminēt arī ķirbju sēklu eļļu. Šie abi gardumi būs izcili gatavojot tādus mazliet eiropeiskākus salātus.
Tomēr, ja valdzina mango balzametiķa maigums, tad svaigais siers, paipalu oliņas un garneles būs svētku ēdiena pamats.

 

Tāpat kā plūmju balzametiķi, arī šo pilināt uz baltā saldējuma būs izcili!

 

4. Aceto Balsamico di Modena Maletti Riserva Speciale

Rīkojot Labas garšas seminārus un izsniedzot šo biezo un tumšo balzametiķi, esmu izmantojis vizdažādākās metaforas. Viena no man mīļākajām – gardēžu kečups.

 

Atceries studentu gadus? Kad ēdienam varbūt tik lielu nozīmi nepiešķīri. Turklāt rocība arī neļāva sevišķi izpausties. Tad kečups bija teju svarīgākā ledusskapja sastāvdaļa. Jo ar kečupu var apēst visu. Kečups ir lēts, kečups ir pieejams. Un kečups kā tāds maģisks darinājums apbur visu, lai var apēst.
Nu, lūk! Tieši šādi pat darbojas arī Maletti balzametiķis. Ar to var apēst jebko! Taču tā kā tas ir smalkākais no visiem mūsu balzametiķiem, tad vārdam ‘kečups’ pievienojam vārdu GARDĒŽU.
Patiesi, tas derēs ne tikai klasiskā veidā, lai pievienotu salātu mērcei. Izcils tas būs ceptai vai vārītai olai. Gaļai. Kā karpačo un tartar, tā arī cepešiem un pat kotletēm.
Parmas šķiņkis, siers, rukola, trifeļu eļļa.
Mmmmmm, cik gardi iedomājoties vien!

 

Desertiem. Ak tu mūžiņ, cik tas ir gards ar mango biezeni! Mūsu klasiskajā mango biezzupā ar vaniļas saldējumu Maletti ir kā vāciņš uz katliņa!!!
Šis biezais balzametiķis ir vienīgais no 5 smalkajiem, kas nav vomFASS pašu darināts. Tas ir klasisks Modenas balzametiķis ar vismaz 15 gadu ilgu izturētību.
To gatavo no sākuma aptuveni 60’C temperatūrā ilgstoši vārot vīnogu sulu. Pamatā šeit tiek izmantotas 2 vīnogu šķirnes: trebbiano, lambrusco.
Šo vīnogu sulu vāra tik ilgi, līdz lielākā daļa ūdens no sulas ir izgarojusi. Vīnogās esošie cukuri tik tālu karamelizējušies, ka šis viss kļuvis melns.

 

Paralēli viegli tiek raudzēts vīnogu vīna balzametiķis, kuru pēc tam savieno ar melno virumu. Secīgi tam šis Aceto Balsamico tiek ievietots mucās glabāšanai.
Precīzi noteikt vecumu mūsu Maletti nevar, jo mucām jābūt vismaz 30% pilnām, tādēļ daļu ņem laukā lietošanai, bet daļu pielej klāt jaunu. Tādēļ mucā ir sastāvdaļas no sensena, līdz jaunākam.

 

Papildus, kā viens no jaunākajiem balzametiķiem, sortimentā nesen parādījusies Maletti gaišā versija. Viss tas pats, tikai gatavots no baltvīna. Un nosaukums tam ir MALETTI BIANCO.

 

5. Ābolu STAR balzametiķis.

Lielākais lepnums. vomFASS meistardarbs. Starptautiskajā garšas un kvalitātes konkursā Briselē (iTQi) pirmo reizi jebkuru balzametiķu vēsturē šis saņēma 3 zvaigznes. Šāds sasniegums nebija izdevies nevienam līdz šim.
Ap 50 someljēru un gastronomu aklajā degustācijā iedeva augstāko novērtējumu ābolu balzametiķim.

 

Kad šo ņem garšošanai, tad allaž cilvēkiem ir neliela skepse. Jo redz nevar būt, ka parastie āboli spēj atstāt labu iespaidu. Kas tad ir āboli? Tas ir tik pierasti…
Un tomēr. vomFASS ir pat sociāli iesaistīts uzņēmums, kas atbalsta ābolus. Proti, vomFASS mītnes ciems Waldburg’a ir Baden-Wurtenberg reģionā, kurā tradicionāli ir daudz savvaļas ābeļu. vomFASS izveidojis projektu, kura ietvaros visā reģionā tiek sastādīts simtiem ābeļu. Bez pesticīdiem, bez jebkādām citām stimulējošām un mākslīgām vielām. Tīrākie un mežonīgākie no āboliem. Tas ir pirmais nosacījums izcilam ābolu etiķim.

 

Taču tad nāk arī zināšanas, īpaši kultivētas etiķa rūgšanas baktērijas, mucas un balzametiķu pagrabi, kuros šis balzametiķis ir gatavots.
Ikvienam, kuram kaut uz mirkli parādās šaubas par ārpuskārtas ābolu balzametiķa īpašībām, tikai kaut pilīti pieliekot pie lūpām, izmainās attieksme. Sejā parādās smaids.
Kā jau arī visi augstāk minētie balzametiķi, arī šis ir brīnumdaris. Tas uzliks savu maiguma plīvuru gan tīrā veidā, gan kombinācijā ar maigajām riekstu eļļām uz jebkura ēdiena.
Garneļu, jūras ķemmīšu marinēšana. Sparģelīši, zaļās pākšu vai sviesta pupiņas. Brokoļi un puķkāposti. Lasis un tuncis. Vista vai truša gaļa.
Salāti vai siera uzkodas. Tas dara visu. Un to jau arī varētu sagaidīt.

 

Taču ir kāds mazāk ierasts ēdiens, kurā šim ābolu balzametiķim redzu perfektu lomu. Neierasti tādēļ, ka nekur receptēs tas neparādās. Ne velti, jo pasaulē nemaz tik labi šo gardumu nepazīst. Tomēr esmu pārbaudījis, tas strādā.
Šis ēdiens ir SUŠI!!
Proti, rīsiem.

 

Tradicionāli jāņem esot rīsu vīna etiķis. Taču tā kā tas ir samērā skābs, tad visur dominē receptes ar cukura pievienošanu. Tā var darīt. Tomēr pamēģini suši rīsiem pievienot ābolu STAR balzametiķi. Jā, sanāks drusku dārgāk nekā fabrikas rīsu vīna etiķis. Taču suši jau pats par sevi ir smalkāks ēdiens ar visādām švītīgām sastāvdaļām, kā garneles, varbūt pat tuncis. Tad ābolu STAR būs tikai un vienīgi izcils papildinājums!

 

 

 

Atstāt komentāru