5 RECEPTES NO LABAS GARŠAS SEMINĀRA [NO SEMINĀRA PAR CUKURU]

Sen nav tikušas publicētas receptes. Turklāt no pavisam nesen notikušā Labas garšas semināra prasīt prasās nopublicēt. Jo ēdieni pēc semināra dalībnieku atsauksmēm bija ļoti gardi, samērā viegli pagatavojami. Un daži pat ļoti neredzēti. Lai labi garšo!

1. Kinojas salāti ar kuminu

Kādam tas šķitīs modes produkts, kādam tas liksies kā labs aizstājējs miltu radiniekam kuskusam (kas man jāatzīst, garšo ļoti, bet kuru neēdu miltu dēļ). Vēl kādam vienkārši foršs un jauns produkts, ar kuru bagātināt savu virtuves arsenālu. Jebkurā gadījumā kinoja ir iekarojusi savu vietu daudzu gardēžu virtuves produktu uzglabāšanas burkās. Tādēļ šī recepte kādam var nākt tieši laikā.

 Sastāvdaļas:

 Pagatavošana:

  1.  Novāra kinoju ar sāli
  2. Vistas fileju vai atkaulotus vistas šķiņķīšus izcep gatavus, sagriež nelielos gabaliņos
  3. Visas svaigās sastāvdaļas sagriež mazos gabaliņos un iejauc kinojā.
  4. Visam pārlej pāri Kalamansi balzamETIĶI un Olīveļļu no sicīlijas.
  5. Visam pārkaisa un iejauc pētersīļus un kumina sēklas.
  6. Šie salāti ir gardi arī ar nelielu čili asumu. Tādēļ var droši pievienot čili eļļu.

 

2. Teļa aknas venēciešu gaumē

Drusku par aknām (un dzīvnieku iekšējiem orgāniem vispār). Cilvēki ļoti iecienījuši gaļu, kas pamatā ir no dzīvnieku muskuļu audiem. Diemžēl muskuļu audos nav nekādu pārāk vērtīgu barības vielu. Toties iekšējos orgānos to ir pat desmitiem reižu vairāk nekā muskuļos jeb parastajā sarkanajā gaļā.

Visas vielas, kas nepieciešamas aknu, plaušu, sirds, nieru utt., utjp darbībai, tās visas ir uzņemamas arī ēdot pašus orgānus.
Viens no ļoti izplatītiem mītiem ir tāds, ka aknās tiek uzglabāti toksīni. Aknas tik tiešām ir orgāns, kas pilda detoksācijas funkciju. Taču no organisma neizvadītie drīzāk nonāk taukaudos, nevis paliek aknās.
Konkrēti par aknām – tajās ir ārkārtīgi daudz  vitamīnu, piemēram, A, D, E, K, B12 un folskābe, tādas minerālvielas kā varš un dzelzs. Aknas es ēdu pat gavēņa laikā.
Te būs viena nenormāli laba aknu pagatavošanas recepte – aknas venēciešu gaumē. Lai gan visur receptēs parasti tiek izmantoti milti. Es miltus nelieku!
Ir vērts palūkoties uz vispārpieņemtajām gudrībām, ka minerālvielas un vitamīnus daudz var uzņemt ar dārzeņu un augļu palīdzību. Taču šajā tabuliņā varam ļoti labi redzēt, cik ļoti gaļa, īpaši aknas  ‘ieliek’ veģetārajam ēdienam.

 Sastāvdaļas:

 Pagatavošana:

  1.  Ļoti plānās šķēlēs sagriež teļa aknas. Apsālīt.
  2. Aknas atsevišķi sacep.
  3. Paralēli katliņā vai dziļā pannā liek karamelizēties sīpolus. Līdz tie zeltaini un mīksti. Pievienot sāli.
  4. Kad aknas un sīpoli gatavi, tad katliņā aknas lieka apakšā, pāri pārliek karamelizētos sīpolus.
  5. Katliņu uz zemas liesmas un vaku pāri, liek sutināties 45-60 minūtes.
  6. 5-10min pirms gatavs, pielej dateļu balzametiķi.
  7. Pasniedz kā pamatēdienu vai uzkodu.

3. Avokado salāti ar kinzu

To, ka avokado ir superfūds, par to raksta ne tikai ārzemju blogos, bet arī teju visi Latvijas interneta portāli.

Katram avokado lietošana un ēšana ir dažāda, taču esmu ievērojis vienu ārkārtīgi labu kombināciju avokado + kinza. Tiem, kas saviebjās dzirdot par kinzu, šajā ēdienā līdzīsnējais priekšstats var arī izmainīties.

Plus vēl neliels padoms par nogatavinātu avokado iegādi. Parasti redzu, kā veikalos cilvēki no visām pusēm spaida un meklē mīkstāko, gatavāko augli. Es daru pilnīgi pretēji. Meklēju cietāko. Paņemu kādus 4-5 gabalus. Mājās ielieku traukā. Tā tie tur gatavojas. Kad sāk kļūt mīksti, apēdu 2-3, eju atkal uz veikalu un piepērku klāt vietā tos pašus 2-3, un atkal cietus. Tā man visu laiku mājās ir nogatavināti avokado.

 

Sastāvdaļas:

 Pagatavošana:

  1. Avokado sagriež nelielos gabaliņos.
  2. Tāpat arī visas pārējās sastāvdaļas sagriež nelielos gabaliņos.
  3. Visu jauc kopā ar MANGO STAR BALZAMETIĶI un eļļām.
  4. Pārkaisa ar kinzu, ja kinza garšo. Ja ne, tad var droši likt tās pašas kumina sēklas.

4. Dārzeņi vok pannā ar argāna eļļu

Argāna eļļa parasti tiek uztverta kā veselības un kosmētiskā eļļa. Kas neapšaubāmi arī ir fantastisks pielietojums. Taču es pats esmu argāna eļļu iecienījis kā ļoti labu garšvielu, ja vēlos gatavot kaut ko austrumnieciskāku. Kaut ko uz tadžīnas pusi vai pat wok pannā.

Argāna eļļa ir ļoti aromatiska, tādēļ to pašās beigās, kad viss gatavs, jāpievieno pavisam nedaudz. Tomēr ēdiena fantastisko garšu tā bagātinās pilnīgi noteikti.

Un starp citu, šī recepte nav tikai Wok pannai. Var mierīgi dārzeņus gatavot arī cepeškrāsnī.

Sastāvdaļas:

 Pagatavošana:

  • Jebkura veida dārzeņi (selerijas sakne, burkāni, kāļi, cukini, baklažāni, saldie kartupeļi)
  • Sīpoli
  • Sinepju sēklas
  • Zemesrieksti
  • Jebkura veida indiešu curry vai garam masala garšvielu maisījumi
  • garšaugu ķiploku eļļa
  • argāna eļļa
  • čili eļļa (ja vēlme drusku asāk).
  • Visus dārzeņus sagriež kumosa izmēra gabaliņos un drusku noblanšē, lai mīkstāki.
  • Kad visi dārzeņi, pa pusei pagatavoti, tad vai nu likt wok pannā un kopā ar riekstiem un sinepju sēklām cept, vai arī cepeškrāsnī lielā pannā. Vai pat divās pannās.
  • 1-2 minūtes pirms viss gatavs, visam pārkaisīt pāri garšvielas.
  • Kad viss jau servēts šķīvī, tad porcijai pāri pārliet argāna eļļu. Tā ir ļoti aromātiska, bet arī dārga, tādēļ apieties ar to taupīgi!

 

 

5. Riekstu un svaiga krēma-avokado kūka

Saldais bez cukura. Nu bet loģiski, jo seminārs bija par to, kā aizstāt cukuru. Receptē ir medus. Taču mierīgi varētu iztikt arī bez tā. Ņemot vērā vēl to, ka šobrīd lēnām sākas zemeņu laiks, svaigi blenderētu zemeņu mērce būtu labs skābuma-salduma avots.

Nu un protams, jau otrā recepte, kurā fantastiskais avokado piešķir visam burvību!

 

 

 

Sastāvdaļas:

 Pagatavošana:

  • Jebkura veida rieksti pēc iespējām un izvēles
  • 1-2 nogatavināti avokado
  • Žāvēti augļi
  • Svaigais siers vai Mascarpone (atkarībā no tā, cik biezu kārtu krēma kūkai vēlaties. Iesaku kādus 400g)
  • Medus
  • 2 olas
  • 2/3 glāzes rīsu miltu
  • Sviests
  • Mango star balzamETIĶIS.
  • Sasmalcina riekstus un sīki sakapā/ sagriež žāvētos augļus
  • Augļiem un riekstiem pievieno 2 sakultas olas, 2/3 glāzes rīsu miltu un izkausētu sviestu
  • Visu sajauc kopā un liek apaļā formā.
  • Liek cepties cepeškrāsnī 160’C uz 45-50 minūtēm.
  • Kad gatavs, ļauj atdzist turpat formā.
  • Krēmam sablenderēt 1-2 avokado un saputot drusku kopā ar svaigu sieru un medu.
  • Ja vēlaties drusku cietāku krēmu, var pielikt klāt 1TK izšķīdināta želatīna.
  • Kad krēms gatavs, uzliek uz biskvīta turpat cepešformā.
  • Visu ieliek ledusskapī uz 1-2h.
  • Pasniedz kūkai pāri pārlejot svaigu ogu mērci.

Atstāt komentāru