5 RUDENS RECEPTES
Neskaitāmas reizes dzirdēts, ka laba veselība nav iespējama bez laba ēdiena. Tāpat nav noslēpums, ka labu ēdienu visvieglāk nodrošināt, gatavojot pašiem.
Tagad, rudens velšu pārbagātībā sarūpēt veselīgas un labas maltītes sastāvdaļas nevajadzētu būt grūti. Ja nu gadījumā vienīgā problēma ir neziņa, ko ar dārza labumiem darīt, lūk, dažas ierosmes.
Sauksim tās par RUDENS RECEPTĒM.
Kuras ar mazām variācijām, var gatavot arī ziemā. Jo pagatavojamas viegli. Un garšo labi.
1. TOMĀTU ZUPA AR MOCARELLU
7-8 lieli, gaļīgi tomāti mazliet timiāna puravs 3-4 ķiploka daiviņas 3 vidēja lieluma burkāni ~ 200 ml saldā krējuma |
~ 200 ml buljona mocarella 70 ml auksti spiestas olīveļļas MADONIA ~ 40 ml DATEĻU balzametiķa malti melnie pipari jūras sāls pēc garšas un vajadzības |
Tomātus noblanšē un noņem tiem mizu. Burkānus nomizo un sarīvē. Puravu, ķiploku un timiānu sakapā un liek katlā nelielā sviesta vai eļlas daudzumā un nedaudz pasautē. Pievieno rīvētos burkānus un turpina sautēšanu, līdz burkāni jau gandrīz mīksti. Pievieno tomātus, buljonu, visu vāra vēl kādas minūtes 7 – 8. Noņem katlu no uguns un visu sablendē viendabīgā masā. Liek atpakaļ uz plīts, pievieno saldo krējumu, sāli, piparus un uzvāra.
Mocarellu ar rokām saplucina. To pievieno katrā šķīvī atsevišķi.
Zupu pasniedz ar dažiem pilieniem olīveļļas un dateļu balzametiķa..
2. BIEŠU MĀRRUTKU KRĒMS
2 krāsnī ceptas bietes ( vidēji lielas) nedaudz rozmarīna ~ 150 g svaigā siera 2 EK mārrutku |
nedaudz svaiga ingvera ČILI PIPARU EĻĻA 50 ml AVEŅU balzametiķa |
Bietes sagriež mazākos gabalos, pievieno kapātu rozmarīnu, rīvētu ingveru, aveņu balzametiķi, mārrutkus, svaigo sieru, čili piparu eļļu. Visu kārtīgi sablendē. Lieto kā piedevu sālītu zivju ēdieniem, cepešiem, dārzeņiem. Kā dip mērcīti svaigiem dārzeņiem.
3. SILTIE DĀRZEŅU SALĀTI
puķkāposts kāršu pupiņas burkāns kālis selerijas sakne 250 g bekona |
mazie marinētie pipargurķīši sauja spinātu šalotes sīpols sāls, pipari 70 ml ĶIRBJU SĒKLU eļļas mazliet MEDUS balzametiķa |
Puķkāpostu sadala nelielās rozetēs, burkānu un kāli sagriež vidēja lieluma salmiņos, selerijas sakni nelielos kubiņos. Dārzeņus liek uz cepešpannas, viegli apslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli un kumina sēklām. Liek cepeškrāsnī uz 15 – 20 minūtēm 200 grādos. Bekonu apgrauzdē. Sajauc mērcīti no ķirbju sēklu eļļas un medus balzametiķa.
Uz šķīvja kārto spinātu lapas. Tad liek siltos dārzeņus, pipargurķīšus, šalotes sīpola gredzenus. Virsū bekona “grauzdiņus”. Visu pārlej ar sagatavoto mērci. Plus svaigi malti pipari!
4. SPAGETI ĶIRBIS AR VALRIEKSTU – ĶIPLOKU MĒRCI
Spageti ķirbis ķiploki (daudz) 150 g sviesta timiāns sauja valriekstu |
rīvēts cietais siers glāze baltvīna 80 ml MEDUS balzametiķa pirmā spieduma olīveļļa MADONIA sāls, pipari (pats par sevi saprotams) |
Spageti ķirbi liek cepeškrāsnī (180 grādos, apmēram uz 90 minūtēm). Tikmēr pagatavo mērci – sakapā ķiplokus, liek uz pannas izkausētā sviestā, sautē, pievieno baltvīnu, medus balzametiķi un reducē. Saberž valriekstus, liek pannā, pievieno rīvēto sieru. Apmaisa, ļauj sieram nedaudz pakust.
Izcepto ķirbi pārgriež gareniski uz pusēm, ar dakšiņu “izgrebj” mīkstumu, pievieno nedaudz olīveļļas un apmaisa. Ķirbja “spageti” liek šķīvjos, virsū ķiploku – valriekstu mērci. Pārkaisa ar sāli un pipariem. Bauda!
5. ĀBOLU-KANĒĻA KRĒMS
saldskābi āboli kanēlis 3 olu baltumi |
150 ml saldā krējuma 1-2 TK ĀBOLU STAR balzametiķa |
Ābolus izcep cepeškrāsnī, atdzisušus atbrīvo no mizas un serdes, cepto ābolu masu liek bļodā pievieno kanēli, ābolu STAR balzametiķi un medu (pēc garšas). Olu baltumus sakuļ stingrās putās, uzputo putukrējumu. Visu pievieno ābolu masai un viegli iemaisa. Ēd ar ogu vai vaniļas mērci.
Lūk, pavisam vienkārši, un 5 ēdienu maltīte gatava.
Lai labi garšo!