PAR GRILIEM

I daļa – par griliem

Aprīlis.
Lai arī cik tālu ziema iestieptos jau it kā pavasara mēnešos un siltums īsti nav manāms, tomēr aprīlis jau ir stabils pavasaris.
Siltās jakas tiek liktas skapjos. Pie pirmās spožās saules jau arī pirmās domas par ugunskuriem un grilēšanu.
Ir laiks sākt runāt, kā sagatavoties grilēšanas sezonai. Kura cerams būs ilga un bagāta.
Iezīmēsim 5 lietas, bez kurām ne vien nevarēs iztikt, bet kuras būs grilēšanas alternatīvas. Tās visu grilēšanas sezonu padarīs par izcilu baudu.
Līdzīgi kā fotogrāfi mēdz teikt, ka labākā kamera ir tā kamera, kura ir tev līdzi, to pašu jāsaka par grilu. Tādēļ bieži vien tam nemaz nav jābūt  grilam. Lūk, dažas lietas gan par grilu, gan par izcilām tā alternatīvām.

 

1. Dažkārt pietiek ar tūristu gāzes plītiņu.

Lai arī jāatzīst, ka grilējumiem ir cits smeķis, tūristu gāzes plītiņa ir samērā lēta, gandrīz jebkurā tūrisma veikalā vai pat depo tipa veikalos nopērkama alternatīva. Šis rīks ievietojas čemodāniņā. Aizņem ļoti maz vietas. Līdzi jāpaņem vien sava panna vai katliņš un jāparūpējas par dažiem rezerves gāzes baloniņiem.
Šādai plītiņai vajadzētu būt mājās ikvienam. Tā noderēs, ja kādu brīvdienu rītu sadomāsi ar ģimeni pagatavot omleti un apcept desiņas mežmalā. Vai arī vasaras vakarā pie ezera galīgi negribēsies doties mājup tikai tādēļ, ka vēlies mazliet uzkost.
Esmu pats izbraukājis malu malas, līdzi vedot šo plītiņu. Ja, piemēram, esi telšu un kempingu piekritējs, tad šāda plītiņa būs ārkārtīgi laba siltu maltīšu nodrošinātāja.
Un arī tad, ja tomēr gribas grilēt, plītiņa noderēs, lai šo to uzvārītu. Kaut vai tās pašas olas.
Mēs ar ģimeni kopā ar vēl dažām citām uzsākām tradīciju 18. novembri un arī Lieldienas nosvinēt mežā ar pikniku. Vārījām zupu.
Lielākā daļa viesu, ko pieaicinājām svinībās, bija patīkami pārsteigti. Ne visi piknikos ēd ko vairāk par sviestmaizēm. Mēs gan mielojāmies ar siltu zupu no keramiskajiem šķīvjiem.
Vēl piezīmei – cik ārkārtīgi daudz Labas Garšas semināru novadīts ar šādām divām plītiņām! Pie dabas un vietās, kur vienkārši nav nekādu plītiņu.

 

2. Lielā panna uz trīskāja.

Šis jau aizņem drusku vairāk vietas, tomēr neko daudz. Ir pieejami gan dažādu izmēru trīskāji, gan pannas. Izvēlies sev piemērotāko. Lielai ģimenei vai daudzskaitlīgākam pasākumam labāks ir lielākais izmērs.
Komplektā, tātad, vajag pašu trīskāji. Tas ir salokāms un aizņem maz vietas. Deglis, kas ir apaļš ar lielu diametru, bet plakans. Ja pārvietojas ar auto, nekādu problēmu. Tāpat arī panna.
Vienīgi gāzes balons ir drusku lielāks un smagāks. Taču, kā jau teicu, automašīnā viss kopā aizņem niecīgu vietu. Ja salīdzina ar to, ko uz tādas iekārtas var pagatavot.
Ja jāizceļ viena lieta, kuru uz šīs nācies gatavot ar vislielāko efektu, tad tas bija – cept pankūkas.
Vienlaicīgi var cept pat 4 plānās/ lielās pankūkas. Tādēļ apkārt skraidošs bērneļu bariņš pankūkas var dabūt uzreiz vienā piegājienā, negaidot garā rindā.
Jau pieminētājā 18. novembrī, kad uz gāzes plītiņas vārījās zupa, uz šādas pannas vienlaicīgi cepās viss pārējais siltais ēdiens – dārzeņi, štovēti kāposti, gaļa, desiņas. Nevaru iedomāties nevienu grilu, uz kura tas viss varētu notikt.
Turklāt nevajadzētu par zemu novērtēt uzstādīšanas un novākšanas vienkāršību. Kad viss apēsts, ar salveti vai dvielīti noslauka pannu, saloka un liek mašīnā. Nekādu ogļu, nekādu netīrumu.

 

3. Gāzes grili. Piemēram, Weber.

Turpinot par oglēm un čakaru. Gāzes grils Weber, tas salīdzinoši mazais, salokāmais un transportējamais, pieder pie kategorijas – maz ņemšanās. Pievieno pie gāzes un cep. Nav nekādas ņemšanās ar oglēm, degmaisījumu un iekuršanu.
Pārāk bieži dzirdu, ka slinkums kurināt to grilu. Tādēļ labāk nopirkt veikalā bulciņas, un miers.
Ārkārtīgi bieži arī dzirdu, ka gāzes grilu kritizē, jo tas neesot tas pats, kas cept uz oglēm.
Līdz galam šim argumentam grūti piekrist. Pirmkārt, labs ir tāds grils, kurš tiek lietots. Otrkārt, kā izrādās, gaļai vai dārzeņiem, ko grilē, šo smuko dūmu garšu dod nevis malka vai ogles, ko izmanto. Patiesībā foršo dūmu un grilējuma garšu dod paša cepamā produkta veidotie dūmi, kad tas saskaras ar uguni. Tādēļ tas lielā mērā ir mīts, ka grilēšanai jālieto tā vai cita malka, čiekuri utml.
 Weber grilam, ar kuru man ir vislielākā pieredze, ir viens liels mīnuss. Proti, tas ātri atdziest. Kad kārtīgi uzkarsē un uz režģa uzliek kaut ko cepties, režģis strauji zaudē temperatūru. Ja ar oglēm kurināmā grilā ogles kvēlo, neatkarīgi no tā, vai kaut ko cep vai nē, tāds grils saglabā karstumu. Gāzes liesmas tomēr ir krietni nekarstāka.
Šī iemesla dēļ visu grila pamatni es izklāju ar foliju. Tad karstums saglabājas drusku vienmērīgāk. Bez tam, izrādās, tam ir vēl kāds ieguvums – grils nav tik ļoti jātīra. Vienkārši izņem netīro foliju un pēc tam vietā ieklāj jaunu.
Voila!

 

4. Vienreizlietojamie grili

Vistīrākā tautas klase. Protams, ir jau drusku tā kā stulbi, ka jālieto kaut kāds miniatūrais grils. Taču, kā jau teicu, labākais grils ir tāds, kāds tev vajadzīgajā brīdī ir pieejams.
Reizēm pastaigājoties pa pludmali vai kādā parkā, izskatās tik mīļi, kad dūmo tie mazie lielveikalu grili. Uz kuriem čurkst 3 desiņas. Apkārt skraidelē mazie razbainieki.
Nekur nevarēju atrast atsauksmes, ka šādi mazie grili būtu kaitīgi. Kas liek domāt, ka ir ok. Drīzāk es sevišķi neaizrautos ar desiņu, cīsiņu grilēšanu. Šķiet, lielākais drauds veselībai ir tieši nekvalitatīvi pārtikas produkti.
(Par grilēšanai piemērotām gardām un veselīgām lietām tiks publicēta raksta 2. daļa.)
Esmu lietojis šādu grilu. Tas tiešām ir izcilākais izgudrojums.
Gribējās teikt, ka labākais uzreiz pēc šķēlēs sagrieztās baltmaizes. Taču baltmaize, iespējams, ir pasaules neveselīgākais ēdiens. Tādēļ teikšu, ka otrs labākais izgudrojums pēc interneta.
 

 

5. Grils – Big Green Egg

Šis ir vienīgais grils, kuru nav nācies izmantot. Esmu šo ielicis nedaudz avansā un visiem tiem, kas var atļauties un šobrīd meklē sev piemērotus risinājumus. Tiešām, tas ir dārgs. Aptuveni 1500€.
Taču tas, ko ar šo var gatavot, ir elpu aizraujoši.
Ar to var kūpināt, cept, sutināt un grilēt.
Nemaz nerunājot par to, cik tas ir glīts. Tādu var mierīgi turēt dārzā, pagalmā pat nelietojot. Kā dizaina elementu.
Tehnoloģiski šis skaitās Kamado grils. Kas ir viena vecākajām grila tehnoloģijām – ar keramiskām virsmām, sieniņām. Izmantojot akmensveidīgus materiālus grila sieniņām. Tas palīdz vienmērīgi kontrolēt grila temperatūru. Iekšpusē vari uzturēt ārkārtīgi augstu temperatūru, taču no ārpuses tas joprojām būs vēss, un nevajadzēs sargāt no maziem bērniem.
Latvijā, šķiet, ir redzēts vien Big Green Egg grils. Tomēr, ja papēta vienā no top gril zemēm – ASV – līdzīga Kamado tipa grili ir pieejami arī no citiem zīmoliem.
Tā kā šis praksē vēl nav izmantots, tad šoreiz ar šo arī pietiks.

 

Kā redzams, nav vienmēr jādomā par klasisko mangāli, oglēm vai malku. Iešana dabā, grilēšana un vispār siltu ēdienu gatavošana svaigā gaisā ir iespējama visdažādākajos veidos. Ceru, ka kāds no tiem Tev patiks.

Atstāt komentāru