POPULĀRĀKĀS LABAS GARŠAS SEMINĀRU ĒDIENU RECEPTES
Droši vien, ja baigi iespringtu, kārtīgi piepūlētos, varētu jau arī saskaitīt, cik semināru bijis un cik recepšu tajos izmēģināts. Bet, šķiet, tādai statistikai nav vērts tērēt laiku. Tāpēc neskaitīsim. Tā vietā gan pilnīgi droši varam apgalvot, ka ir vairākas receptes, kuras mūsu semināros taisītas vēl un vēl.
Sauksim tās par populārākajām.
Jo visiem vienmēr garšoja. Jo pagatavojamas viegli. Jo sastāvdaļas visur pieejamas.
Lūk, 5 no tām.
TOMĀTU-BAZILIKA AUKSTĀ ZUPA AR CIETO SIERU
- 7-8 lieli, gaļīgi un forši tomāti
- kārtīga un kupla bunte zaļā bazilika
- 3-4 ķiploka daiviņas
- ~ 200 g cietā siera
- 70 ml auksti spiestas BAZILIKA olīveļļas
- ~40 ml KALAMANSI balzametiķa
- jūras sāls pēc garšas un vajadzības
Visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā.
Zupu pasniedz atdzesētu ar dažiem pilieniem biezā Modenas balzametiķa.
BIEŠU – KOKOSRIEKSTU PIENA KRĒMZUPA
- 5-6 krāsnī ceptas bietes (vidēji lielas)
- 2-3 vidēji lieli kartupeļi
- neliels puravs
- ķiploks (vesela galviņa)
- svaigs ingvers
- daži rozmarīna zariņi
- čili pipars
- ~ 2 l buljona
- 400 ml kokosriekstu piena
- ČILI PIPARU EĻĻA
- 50 ml AVEŅU balzametiķa
Sāk ar to, ka puravu, ķiplokus, ingveru, čili sakapā un liek to visu katlā, kurā jau uzkarsēta čili piparu eļļu. Viegli maisot, pasutina. Tad pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus. Pasutina minūtes 2-3. Liek visam klāt sagrieztas bietes, pieber sakapātu rozmarīnu un pielej aveņu balzametiķi. Pāris reizes apmaisa, pielej dažus kausiņus buljona un atstāj uz mazas uguns virt, kādu pusstundu. Tad pievieno visu buljonu, kokosriekstu pienu, uzvāra; liek klāt sāli, piparus, ja garša prasa – vēl nedaudz aveņu etiķi. Un sablendē. Ja prasās vēl asuma, pasniedzot pielej čili piparu eļļu. Dekorē/ papildina katrā porcijā iedrupinot kazas vai zilā tipa sieru.
KĀRTAINIE KARTUPEĻU SALĀTI
- 5-6 ar mizu vārīti kartupeļi
- 3-4 vārītas olas (cietas)
- 250 g bekona
- mazie marinētie pipargurķīši
- šalotes sīpols
- 70 ml ĶIRBJU SĒKLU eļļas
- mazliet MEDUS balzametiķa
Visu sagriež plānās šķēlītēs. Bekonu apgrauzdē. Sajauc mērcīti no Ķirbju sēklu eļļas un Medus balzametiķa.
Kārtojumu uz liela, lēzena šķīvja sāk ar kartupeļu kārtu. Tad liek bekona šķēles, pipargurķīšus, šalotes sīpola gredzenus. Virsū olu ripiņas. Visu pārlej ar sagatavoto mērci. Plus svaigi malti pipari!
VISTU ŠĶIŅĶĪŠI MEDUS BALZAMETIĶA un BALTVĪNA MĒRCĒ
- 8 vistu šķiņķīši
- ķiploki (daudz!!!)
- 150 g kaperu
- rozmarīna zariņi
- glāze baltvīna
- 80 ml MEDUS balzametiķa
- 2 tējkarotes medus
- sāls, pipari (pats par sevi saprotams)
Atkaulotus vistu šķiņķīšus apcep uz sakarsētas pannas, aptuveni 2-3 min. no katras puses. Pārkaisa ar sāli un pipariem.
Sajauc kopā vīnu ar medus balzametiķi un medu. Maisījumu pārlej uz pannas esošajiem šķiņķīšiem un samazina uguni uz minimālo. Pievieno šķēlītēs sagrieztus ķiplokus, kaperus, rozmarīnu. Liek virsū vāku un sutina vismaz 2 stundas.
SALDĀ MANGO ZUPA
- 3 gatavi un sulīgi mango
- bunte bazilika
- 250 ml kokosriekstu piena
- 1-2 EK MANGO balzametiķa
Mizotu mango sagriež mazākos gabalos, pievieno bazilika lapas un kokosriekstu pienu. Kārtīgi sablendē. Pievieno mango balzametiķi (pēc vajadzības).
Pasniedz ar vaniļas saldējuma bumbu vidū, kurai uzpilinātas dažas pilītes ķirbju sēklu eļļas.
Lūk, pavisam vienkārši, un 5 ēdienu maltīte gatava.
Lai labi garšo!