Apraksts
ĶIRBJU sēklu eļļa
Auksti spiesta
No Štīrijas (aizsargāta ģeogrāfiskas izcelsmes reģiona). Pirmā spieduma eļļa bez čaulas audzētām ķirbju sēklām.
Ķirbju sēklu eļļu ieteicams izmantot tikai auksto uzkodu un ēdienu pagatavošanai kā arī salā tiem. Vārīti kartupeļi ar ķirbju sēklu eļļu pieder pie delikatešu klāsta. Ar šo eļļu var bagātināt arī sausās brokastis un auzu pārslas.
Augs un ieguves veids
Eļļas ķirbja izcelsmes vieta ir Ziemeļamerikas dienvidu daļa un Dienvidamerika. Pasaulē eļļas ķirbi audzē Austrijā, Slovēnijā, Ungārijā, Rumānijā un Ķīnā. Austrija Eiropas Savienībai pieprasīja ģeogrāfiskās izcelsmes norādes aizsardzību, kas tai arī tika piešķirta.
„Steierisches Kürbiskernöl“ – aizsargāts ģeogrāfiskas izcelsmes nosaukums (AĢN). Tas nosaka, ka ķirbju sēklas tiek iegūtas tikai no konkrētiem reģioniem Austrijā un eļļas spiešana notiek vienīgi Stīrijā.
Eļļu iegūst no izžāvētām, samaltām un grauzdētām sēklām. Grauzdēto sēklu eļļai ir tumši sarkana līdz brūna nokrāsa un riekstaina smarža un garša.
Pielietojums virtuvē
Ķirbju sēklu eļļu ieteicams izmantot tikai auksto uzkodu un ēdienu pagatavošanai kā arī salā tiem. Vārīti kartupeļi ar ķirbju sēklu eļļu pieder pie delikatešu klāsta. Ar šo eļļu var bagātināt arī sausās brokastis un auzu pārslas.
Receptes – Ķirbju sēklu pesto
100 g grauzdētu ķirbju sēklu,
200 g parmezāna siera,
100 ml dārzeņu buljona,
2 saišķi svaiga bazilika,
2 TK VOM FASS balzametiķa,
8 EK VOM FASS ķirbju sēklu eļļas ,
2 ķiploku daiviņas, sāls, svaigi malti pipari.
- Atdala bazilika lapiņas no kāta un kopā ar pārejām sastāvdaļām viegli samaļ elektriskajā dārzeņu un sakņu smalcinātājā.
- Beigās pievieno sāli, piparus un, atkarībā no vēlamās konsistences, ķirbju sēklu eļļu.
Ja masa ir padevusies par šķidru, iesakām pierīvēt parmezāna sieru. Pesto lieliski der pie makaronu ēdieniem, krāsnī ceptiem kartupeļiem vai kā pildījums grillētiem dārzeņiem.
Skaistumam un veselībai – Ķirbju sēklu eļļas maska
5 ml VOM FASS ķirbju sēklu eļļas,
5 ml VOM FASS lazdu riekstu eļļas, auzu milti.
- Abas eļļas sajauc, tad pievieno auzu miltus un maisa līdz izveidojas biezas konsistences putriņa.
- Šo masku uzziež uz attīrītas sejas un ļauj iedarboties 20 minūtes.
- Tad seju nomazgā ar siltu ūdeni. Maska ledusskapī uzglabājama trīs mēnešus.
Jēkaba tētis –
Esmu patiešām priecīgs, ka manam deviņgadīgajam dēlam ir ļoti iegaršojusies šī Štīrijas eļļa. Viņš to lej klāt visam. Rīsiem, olai, kartupeļiem, vistai un gurķiem. Ko ēd, tam tik gāž virsū.
Zane –
Lielisks produkts. Tik fantasiska rieksaina garša! Lejam klāt svago lapu saātiem, ceptiem kartupeļiem un īpašajiem salātiem:
https://vomfass.lv/wp-content/uploads/2017/09/RECEPTE_vomFASS_kartainie_kartupelu_salati.pdf
Inese –
Ĺoti laba eĺĺa, bagàtìga garśa, novèrtès vislielàkie gardèźi, lietojam pie salàtiem.
Ìpaśi iecienijuśi kopà ar plombìra saldèjumu. Pamèģiniet 🙂
Diāna –
Viena no mūsu ģimenes iecienītākajām eļļām, kas vienmēr ir mājās. Lietojam salātiem (rukola, parmezāns un ķirbju sēklu eļļa – mmm…), biezeņzupām, pat vienkārši ar maizi. Vīriešiem noder prostatīta profilaksei (pa karotei dienā). Jāatzīst, ka tieši Vom Fass eļļa ir visgaršīgākā – reizēm esam pirkuši arī citu ražotāju produktu, kad Vom Fass ķirbju eļla uz to brīdi izpirkta.
Gala (verificēts lietotājs) –
Man ļoti patik ši eļļa! Viena no visgaršigakajam! Ja atnaca negaiditi viesi, tad salati ar kirbju seklu ellu izveidos negaiditu garsu un interesi! Vienmer visi jauta- kas tas par ellu?
Viens minus- es labprat so ellu dzertu pa tiešu no burkas, katru dienu! Del ta man ta atri beidzas !:)
Antra –
Eļļa, kuras garša izraisa atkarību! Ideāla kombinācija – gards un veselīgs. Dažkārt vienkārši ar rupjmaizi izbaudu.
Diāna –
Lieliska konsistence un burvīga garša!
No jaunatklājumiem: lieliski papildina tortilju un superīgi garšo ar plombīra saldējumu un biezpienu. Salāti un mērces – komentārus neprasa.
Ķirbju eļļa ir katras virtuves must have.
Ilze –
Labàkais mana vīra veselíbai un bauda manàm garšas kàrpińàm!
Ieva –
Pirmā eļļa, ko tiku baudījusi no vomFasa pirms daudziem gadiem. Un esmu palikusi joprojām uzticīga tai- izcila riekstu garša!
Liene –
Nu ļoti, ļoti garda. Ar izteiktu garšu. Garšīga pievienojot griķiem ?
LieneE –
Nu ļoti, ļoti garda. Ar izteiktu garšu. Garšīga pievienojot griķiem ?
Sanita (verificēts lietotājs) –
Lieliska piedeva daudziem salātiem. Bet īpaši man patīk pievienot ķirbju sēklu eļļu burkānmaizei!
Daiga –
Ko tur daudz teikt – garda bez gala! Bieži vien tiek lietota tāpat vien pa malciņam, lai garša ilgāk paliek mutē.
Ilona –
Viena no eļļām kurai būtu jābūt katram mājās,jo noder teju visur,gan salātiem,gan zupām,gan saldajiem,un protams dzerot pa tējkarotei veselības uzlabošanai.
Zane –
Patīkams aromāts. Der daudziem salātiem.