Sen nav tikušas publicētas receptes. Turklāt no pavisam nesen notikušā Labas garšas semināra prasīt prasās nopublicēt. Jo ēdieni pēc semināra dalībnieku atsauksmēm bija ļoti gardi, samērā viegli pagatavojami. Un daži pat ļoti neredzēti. Lai labi garšo!
1. Kinojas salāti ar kuminu
Kādam tas šķitīs modes produkts, kādam tas liksies kā labs aizstājējs miltu radiniekam kuskusam (kas man jāatzīst, garšo ļoti, bet kuru neēdu miltu dēļ). Vēl kādam vienkārši foršs un jauns produkts, ar kuru bagātināt savu virtuves arsenālu. Jebkurā gadījumā kinoja ir iekarojusi savu vietu daudzu gardēžu virtuves produktu uzglabāšanas burkās. Tādēļ šī recepte kādam var nākt tieši laikā.
Sastāvdaļas: |
Pagatavošana: |
|
|
2. Teļa aknas venēciešu gaumē
Drusku par aknām (un dzīvnieku iekšējiem orgāniem vispār). Cilvēki ļoti iecienījuši gaļu, kas pamatā ir no dzīvnieku muskuļu audiem. Diemžēl muskuļu audos nav nekādu pārāk vērtīgu barības vielu. Toties iekšējos orgānos to ir pat desmitiem reižu vairāk nekā muskuļos jeb parastajā sarkanajā gaļā.
Sastāvdaļas: |
Pagatavošana: |
|
|
3. Avokado salāti ar kinzu
To, ka avokado ir superfūds, par to raksta ne tikai ārzemju blogos, bet arī teju visi Latvijas interneta portāli.
Katram avokado lietošana un ēšana ir dažāda, taču esmu ievērojis vienu ārkārtīgi labu kombināciju avokado + kinza. Tiem, kas saviebjās dzirdot par kinzu, šajā ēdienā līdzīsnējais priekšstats var arī izmainīties.
Plus vēl neliels padoms par nogatavinātu avokado iegādi. Parasti redzu, kā veikalos cilvēki no visām pusēm spaida un meklē mīkstāko, gatavāko augli. Es daru pilnīgi pretēji. Meklēju cietāko. Paņemu kādus 4-5 gabalus. Mājās ielieku traukā. Tā tie tur gatavojas. Kad sāk kļūt mīksti, apēdu 2-3, eju atkal uz veikalu un piepērku klāt vietā tos pašus 2-3, un atkal cietus. Tā man visu laiku mājās ir nogatavināti avokado.
Sastāvdaļas: |
Pagatavošana: |
|
|
4. Dārzeņi vok pannā ar argāna eļļu
Argāna eļļa parasti tiek uztverta kā veselības un kosmētiskā eļļa. Kas neapšaubāmi arī ir fantastisks pielietojums. Taču es pats esmu argāna eļļu iecienījis kā ļoti labu garšvielu, ja vēlos gatavot kaut ko austrumnieciskāku. Kaut ko uz tadžīnas pusi vai pat wok pannā.
Argāna eļļa ir ļoti aromatiska, tādēļ to pašās beigās, kad viss gatavs, jāpievieno pavisam nedaudz. Tomēr ēdiena fantastisko garšu tā bagātinās pilnīgi noteikti.
Un starp citu, šī recepte nav tikai Wok pannai. Var mierīgi dārzeņus gatavot arī cepeškrāsnī.
Sastāvdaļas: |
Pagatavošana: |
|
|
5. Riekstu un svaiga krēma-avokado kūka
Saldais bez cukura. Nu bet loģiski, jo seminārs bija par to, kā aizstāt cukuru. Receptē ir medus. Taču mierīgi varētu iztikt arī bez tā. Ņemot vērā vēl to, ka šobrīd lēnām sākas zemeņu laiks, svaigi blenderētu zemeņu mērce būtu labs skābuma-salduma avots.
Nu un protams, jau otrā recepte, kurā fantastiskais avokado piešķir visam burvību!
Sastāvdaļas: |
Pagatavošana: |
|
|