• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

vomFASS Latvija

header-right

Main navigation

  • Sākums
  • Veikals
  • Blogs
  • Par mums no 2007.gada
    • Par mums no 2007.gada
    • Kontakti
    • Lietošanas noteikumi
  • Store
Ēst gatavošana

5 sarkanbaltsarkani ēdieni valsts svētkiem

Publicējis: Kaspars Vendelis Leave a Comment

Pie krūtīm piespraust sarkanbaltsarkano karodziņu ir patriotiski. Svinot valsts svētkus, tas ir arī ļoti pacilājoši. Vai tas ir kičīgi? Diezvai. Tāpat kā vēlēties celt galdā kādus īpašākus ēdienus par godu 18.novembrim.
Jau vairākus gadus šajā dienā cenšos vismaz vienu ēdienu pasniegt tā, lai tam būtu mūsu valsts karoga krāsas. Dažkārt tie ir pat divi vai vairāki ēdieni.
Tā nu šoreiz nolēmu padalīties ar ēdienu receptēm, kuros ietvertas sarkanbaltsarkanas sastāvdaļas.

 

1. Bietes ar kazas sieru

bietes-minVar jau, protams, latviešiem tipiskā veidā ņemt vārītas vai pat marinētas bietes. Taču es esmu  plāni sagrieztu un apceptu/karamelizētu biešu fans.

 

Šim ēdienam 4 porcijām vajadzēs:
– 2 bietes,
– AVEŅU balzametiķi,
– kazas vai fetas sieru (tas kas drūp),
– rukolas salātu lapiņas,
– sāli un melnis piparus,
– oregano,
– 3 daivas ķiploka,
– OLĪVEĻĻU ar BAZILIKU,
– anšovus (pēc izvēles),
– smalkumam ciedru riekstus vai arī  sezama sēklas
1. Bietes nomizo un sagriež, cik vien var plānās šķēlēs. (Ja tomēr ir pierasts pie vārītām, tad var ņemt vārītas bietes un arī plāni sagriezt).
2. Izliek ieeļļotā pannā un uz mazas uguns lēni it kā sutina. Aptuveni 4-5 minūtes. Tad noņem no pannas.
3.  Uzgriež lielu cepšanās temperatūru, uzkarsē pannu un nelielā eļļas daudzumā bietes liek atpakaļ apgrilēt. Cep 1 minūti, tad pārlej  nedaudz aveņu balzametiķa un cep vēl 1 min.
4. Bietes var servēt arī karstas. Taču tad tās vajag gatavot īsi pirms servēšanas. Ja tomēr bietes tiek pasniegtas aukstas, tad liek tās malā. Kamēr bietes vēl karstas, tām pārkaisa oregano.
5. Katra šķīvja pamatnē izkārto rukolas salātus,  pārslaka ar bazilika eļļu un aveņu balzametiķi. Ja garšo anšovi (lūdzu nejaukt ar ķilavām, kurām dots “Anšovi” nosaukums), tad sagriež tos mazos gabaliņos un vienmērīgi izkārto starp salātiem.
6. Virsū salātu lapām glīti kārto biešu sķēlītes. Sadrupina kazas/ fetas sieru un uzbirdina bietēm. Vai veido karogu, vai vienkārši smuki izkārto, tā ir gaumes lieta.
7. Kā pēdējo sastāvdaļu pārkaisa ciedru riekstus vai sezama sēklas. Pirms servēšanas vēl drusku uzšļaksta bazilika eļļu un pavisam nedaudz aveņu balzametiķi un servē!
Lai labi garšo!

 

2. Granātāboli ar mocarellu

granataboli-minŠajā ēdienā it kā nav tipiski latvisko sastāvdaļu, taču krāsas gan. Kā arī mazliet mazinot drūmo novembra noskaņu, visas sastāvdaļas dos svaigumu, pikantumu un pilnīgi noteikti uzlabos omu!
Vajadzēs:
– 2 vidēja izmēra cukini
– mocarellas sieru (svētkos izcili būtu Mozarella di Buffala vai Burrata – nopērkams t/c Stockmann)
– 1 GRANĀTĀBOLU Balzametiķis
– Olīveļļu ar CITRONU
– Granātābolu Balzametiķi
– ČILI eļļu
– svaigu gurķi
– sāli un TIMUTAS piparus
1. Cukini ar mizojamo nazi sagriež garās plānās strēmelēs. Pārlej ČILI eļļu un olīveļļu ar CITRONU un noliek malā iemarinēties.
2. Mocarellas sieru splucina mazos gabaliņos. Gurķus bez seklām sagriež ļoti mazos gabaliņos.
3. Granatābolu nomizo un ēdamās sēkliņas sagatavo likšanai uz salātiem.
4. Kad visas sastāvdaļas sagatavotas, vidēja izmēra šķīvī izkārto cukini tādos kā gredzenos.
5. Pārkaisa svaiga gurķa gabaliņus, izliek saplucināto mocarellu un pārber ar granātābolu sēkliņām.
6. Visam pārlej GRANĀTĀBOLU balzametiķi un pārkaisa TIMUTAS piparus.

 

3. Vistu akniņu salāti ar aveņu ievārījumu un paipalu olām

akninas-minvomFASS Labas garšas semināru klasika. Viens no interesantākajiem un gardākajiem salātiem, kas pilnībā atbilst latvieša gaumei. Pie tam paipalu oliņu un aveņu ievārījuma salikums smuki veidos sarkanbaltsarkanās noskaņas.
Tev vajadzēs:
– AVEŅU balzametiķi,
– Madonia pirmā spieduma olīveļļu,
– 300 g vistu vai pīļu akniņu,
– vārītas paipalu olas,
– ķirštomātiņus,
– svaigu gurķi,
– šalotes sīpoliņu,
– sāli, piparus,
– mazliet aveņu ievārījuma,
– salātu lapas.
1. Vistu akniņas sagriež mazākos gabaliņos, pārlej ar Aveņu balzametiķi un olīveļļu un atstāj slēgtā traukā uz ½ stundu ledusskapī.
2. Uzkarsē pannu un apcep iemarinētos aknu gabaliņus. Īsi pirms cepšanas beigām pārlej akniņām marinādes „suliņu“.
3. Sagriež dārzeņus, saplūkā salātu lapas un izkārto to visu uz lēzena šķīvja.
4. Virsū liek vistu akniņas, uz pusēm sagrieztās paipalu olas. Pārkaisa piparus, ja nepieciešams sāli.
5. Salātiem kā garnējumu vienmērīgi uzliek nelielus aveņu ievārījuma pikucīšus.
6. Īsi pirms servēšanas salātiem pārlej 3 ĒK olīveļļas un 2 ĒK aveņu etiķa.
 

 

4. Zandarta fileja ar dzērveņu mērci 

zandarts-minBūs nepieciešams:
– zandarta fileja (cik ēdāju, tik gabaliņu),
– 1 EK MEDUS Balzametiķa,
– sāls un pipari (var ņemt krāsainos),
– svaigas dzērvenes,
– pētersīļi,
– ~1TK mārrutku,
– 1-2 TK medus,
– 1-2 EK saldā krējuma

1. Zandartu apsāla, appiparo, kārtīgi ieziež ar medus balzametiķi un liek uz cepešpannas. Cep  cepeškrāsnī 10 minūtes 190-200 grādos.
2. Mērcei smalki sakapā pētersīļus, dzērvenes ar medu sablendē. Iegūto dzērveņu masu sajauc ar karoti mārrutku, saldo krējumu un kapātajiem pētersīļiem.
3. Pasniedz ar puķkāpostu biezeni.

 

5. Ķirši biezpiena -maskarpones krēmā

kirsi-minJāsarūpē:
– 1 paciņa pilnpiena (9%) biezpiena,
– 200 g maskarpones,
– 250 g plombīra saldējuma,
– 100 ml saldā krējuma,
– 1 TK KALAMANSI Balzametiķa
– vaniļa,
– (pūdercukurs pēc vajadzības)
– saldēti ķirši,
– pāris lapiņas svaiga bazilika,
– dažas karotes medus.

1. Krēmu gatavo, kopā kārtīgi saputojot biezpienu, saldējumu, maskarponi, vaniļu un saldo krējumu. Ja nepieciešams, saldumam pēc savas garšas izpratnes pievieno pūdercukuru.
2. Kalamansi balzametiķi pieliek pie biezpiena masas, putojot.
3. Saldētos ķiršus neatkausētus (!!!) bez lieka šķidruma sablendē ar svaigo baziliku un medu.
4. Caurspīdīgās platās glāzēs liek ķiršu masu, tad kārtīgu devu krēma un virsū vēlreiz ķiršus.

5. Vislabāk pasniegt nekavējoties!
Un izbaudīt!
——-

 

BONUSS : BIEŠU ZUPA AR KOKOSRIEKSTU PIENU, INGVERU UN ĶIRŠU BALZAMETIĶI

– Ceptas bietes
– Rozmarīns
– Sīpols (sarkanais) vai puravs
– Ķiploks, ingvers
– Kartupeļi
– Buljons
– Kokosriekstu piens
– Sāls, pipari
– Kazas siers vai “zilais” siers
– AVEŅU balzametiķi
– ČILI eļļa
1. Bietes nomazgā un ar visu mizu liek cepeškrāsnī uz 180 – 200 grādiem, cep kamēr mīkstas.
2. Nomizotas bietes sarīvē, pārlej ar ĶIRŠU balzametiķi.
3. Kartupeļus sagriež mazos gabaliņos. Rozmarīnu, sīpolu un ķiploku sakapā. Ingveru sarīve. Uzkarsē katliņā nedaudz ČILI PIPARU EĻĻAS, tajā liek sakapātos sīpolus, ķiplokus un rozmarīnu un ingveru, minūtes 2 – 3 pasutina, pievieno sagrieztos kartupeļus, turpina maisīt un sutināt vēl apmēram 3–4 min.
4. Tad pievieno bietes. Vēl nedaudz  balzametiķa, mazliet sāli un piparus. Pielej buljonu, atkarībā no tā, cik biezu vai šķidru zupu vēlas.
5. Kad kartupeļi mīksti, pievieno kokosriekstu pienu.
6. Ņem no uguns, sablenderē un pievieno garšvielas pēc vajadzības.
7. Lej zupu šķīvjos,  pārkaisa visu ar drupinātu sieru.

 

Filed Under: Ēst gatavošana, Receptes Tagged With: bietes, dzērvenes, vistu akniņas

Primary Sidebar

Messenger poga

Produktu veidi

  • 5 biezie balzametiķi
  • Balzametiķi
    • Biezie STAR balzametiķi
    • Parastie balzametiķi
    • Tumšie Balzametiķi
  • Dāvanas
  • Dāvanu kartes
  • Dekoratīvās pudeles
    • 100ml
    • 200ml
  • Eļļas
    • Garšaugu eļļas
    • Olīveļļas
    • Riekstu/ sēklu eļļas
    • Veselības eļļas
  • Komplekti
  • Tilpumi
    • 100ml
    • 250ml
    • Komplekti

Nesen apskatītie

  • Kviešu dīgstu eļļa 100ml €6.85

Nesen novērtētie produkti

  • Lazdu riekstu eļļa 100ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    baiba.mierkalne rakstīja
  • Lazdu riekstu eļļa 100ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Anna rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Zane rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Ilona rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Daiga rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Sanita rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    LieneE rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Liene rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Ieva rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Ilze rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Diāna rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Antra rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Gala rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Diāna rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Inese rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Zane rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 250ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Jēkaba tētis rakstīja
  • Naktssveču eļļa 100ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Inese rakstīja
  • Ķirbju sēklu eļļa 100ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    baiba.mierkalne rakstīja
  • KALAMANSI Balzametiķis 100ml
    Novērtēts ar 5 no 5
    Andra rakstīja

Meklēt produktus

Footer

Veikals

  • Uz veikalu
  • Grozs
  • Mans profils
  • Noteikumi un rekvizīti

Produktu veidi

  • 5 biezie balzametiķi
  • Balzametiķi
  • Dāvanas
  • Dāvanu kartes
  • Dekoratīvās pudeles
  • Eļļas
  • Komplekti
  • Tilpumi

Meklēt šajā lapā

Seko mums

  • Facebook
  • Twitter

© 2025 · Forest · made with by WPStud.io

Sīkdatnes

Šī lapa izmanto sīkdatnes: Uzzini vairāk.